De tekst: ‘Uw wachten is voorbij, tot het einde van het jaar verdubbelen we de metrolijnen. Samen voor de mobiliteit, samen voor u.’ Deze combinatie – vlak voor de campagnes voor de verkiezingen in oktober – was zo frappant dat de borden de kranten haalde.

Beide politieke partijen wilden juridische stappen ondernemen, maar wisten aanvankelijk niet tegen wie. De borden waren van de ene op de andere dag verschenen. De partij van Alckmin, de sociaal-democratische PSDB, was woest omdat de gouverneur naast Dilma in zíjn provincie was geplaatst. Maar de arbeiderspartij PT van Dilma begreep er ook niets van.

Het blijkt een grap van Greenpeace te zijn, die de politici op de hak neemt met hun nooit nagekomen beloftes over verbeteringen in het openbaar vervoer. Barbara Rubim van de transportcampagne van Greenpeace Brazilië: ‘Met onze provocatie willen we kandidaten dwingen om echte compromissen aan te gaan, in plaats van alleen maar verkiezingsbeloftes te doen. Dat moet veranderen.’ Slechts dertien procent van de beloofde investeringen in de metrolijnen is de afgelopen vier jaar daadwerkelijk gerealiseerd, volgens Greenpeace. ‘En daarbij is de federale regering passief gebleven.’ Vandaar dat ze het lachende stel begin vorige week stiekem midden in de nacht ophingen in de bushokjes. Met de bekendmaking van de actie hadden ze echter even gewacht, uit respect voor de woensdag verongelukte presidentskandidaat Eduardo Campos (die een mogelijke derde weg was tussen de eeuwig rivaliserende PSDB en de PT).

De borden zijn snel verwijderd door het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de installatie van de bushokjes. De psdb heeft om een strafrechtelijke vervolging gevraagd bij het kieshof. Greenpeace wordt dus waarschijnlijk voor de rechter gehaald. ‘Niemand denkt bij alle ophef over onze actie aan de burger’, reageert Barbara Rubim van Greenpeace, ‘die in ruil voor nepbeloftes over de verbetering van het openbaar vervoer zijn stem geeft aan partijen die daar vervolgens niets mee doen.’