De corrupte ‘House of Cards’-voorzitter Cunha die haar afzetting voorkookte, is inmiddels door de rechter van zijn functie als Kamervoorzitter ontheven. Donderdag besloot de ethische commissie van diezelfde Kamer bij meerderheid echter dat het wel degelijk ‘ethisch’ is dat deze voorzitter veertig miljoen dollar smeergeld op Zwitserse banken heeft. Deze meerderheid ontstond vrij plotseling doordat een ‘swingstem’ zich urenlang in de kelder van het parlement verstopte. ‘Ze heeft niet eens geluncht!’ constateerden haar medeafgevaardigden geschokt toen de parlementariër na de stemming uit de gewelven te voorschijn kwam.

Zo levert de Braziliaanse crisis een scala van nieuwe gewoonten op. Gordijnen dicht, muziek aan, tv op maximum. Dat is hoe in de hoofdstad geconfereerd wordt sinds de hele top van de partij van de butler erop betrapt werd de coup tegen Rousseff te hebben voorbereid. Een van hun protégés in het staatsoliebedrijf Petrobras had stiekem zijn gesprekken met de heren opgenomen. De ‘man-met-de-bomgordel’ wordt hij sindsdien genoemd.

De tapes van de ‘bomgordel’ bewezen dat het doel van de afzetting van Rousseff het stilleggen is van het grote corruptieonderzoek rond Petrobras. De onthulling kostte twee ministers van de nieuwbakken regering al de kop. De procureur-generaal wil nu de arrestatie van iedereen die aan het complot meedeed, inclusief de huidige voorzitter van de Senaat Renan, of ‘meneer-haarimplant’, omdat hij zijn kuif regelmatig op staatskosten laat bijplanten. ‘Een opinie’, noemt implant zijn getapete plannen om rechters uit te schakelen. Een van de overige vijftien ministers uit het kabinet-Temer die bij het Petrobras-schandaal betrokken zijn, verklaarde: ‘Het gesprek in Brazilië is gecriminaliseerd!’

De grootste angst is nu dat de gevangen eigenaar van bouwbedrijf Odebrecht gaat praten. Hij heeft een lijst met ruim driehonderd codenamen van politici die smeergeld kregen in ruil voor bouwopdrachten. Wie is ‘Zenuwpees’, wie is ‘Dracula’? Voorlopig heeft Marcelo Odebrecht alleen de nieuwe weg die hij mocht aanleggen naar het Olympisch dorp in Rio verwoest: twee dagen na de opening zitten er al gaten groot als bomkraters in. ‘Een opstartprobleempje’, zei een woordvoerder van de burgemeester.