Rio de Janeiro – ‘Ik kan niet van hem scheiden. Dan bezoedel ik de naam van God’, appt de evangelische predikant Flordelis (Lelie) aan elf van haar 55 kinderen. ‘Dus moeten we hem vermoorden.’

Maandenlang proberen Flordelis (59) en haar volwassen kinderen die nog allemaal thuis wonen hun vader te vermoorden. Eerst met gif. Ze stoppen arsenicum in zijn eten. Zes keer wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. Zes keer overleeft hij het. Twee keer huren ze een moordenaar in. Weer mislukt het. Dan, in juni 2019, schiet Flordelis’ biologische zoon (38) dertig kogels door het lichaam van de eveneens predikant Anderson do Carmo (42).

‘Een laaghartige overval op mijn echtgenoot die zijn gezin verdedigde’, huilt Flordelis. De moord is groot nieuws. De barbiepop-achtige Flordelis met haar opzichtige pruiken en 51 adoptiekinderen heeft een eigen Pinksterkerk in Rio: ‘Het evangelie van de lelie’.

Decennialang was de voormalige winkelbediende het toppunt van devote liefdadigheid. Na een politieslachting van straatkinderen in de jaren 1990 adopteerde ze haar kerk vol kinderen. In die tijd ontmoette ze ook de jonge Anderson, oorspronkelijk het vriendje van haar biologische dochter. Ze zong suikerzoete gospels, maakte films over haar ‘arme kindjes’ en verdiende kapitalen aan haar evangelie-van-de-lelie-kerk, met echtgenoot Anderson als manager.

In 2018 werd Flordelis (Lelie) op de golf van de ultra-rechtse Jair Bolsonaro in het parlement verkozen.

‘Help mij, bescherm mij, in naam van God. Ik kan geen gevangenis aan’, riep ze tegen haar collega-parlementariërs toen justitie haar een paar maanden na de moord wilde arresteren als de hoofdschuldige. Al snel werd duidelijk dat haar verhaal van een roofoverval rammelde. Volgens de politie werkte een deel van haar ongebruikelijke grootfamilie als ‘bende’ die de zuinige Anderson ‘om financiële redenen’ uit de weg wilde ruimen.

In overleg met de kinderen nam Flordelis de avond van de moord haar man mee uit. Officieel om ‘vishapjes’ te eten. Later bleek het stel een vertrouwde parenclub te hebben bezocht. Toen ze thuiskwamen doorzeefde de zoon zijn vader in de garage met kogels. Vijf kinderen en een kleinkind zitten sindsdien gevangen. Maar Flordelis loopt nog steeds vrij rond dankzij haar parlementaire onschendbaarheid. Door diezelfde onschendbaarheid is ook de zoon van president Jair Bolsonaro nog op vrije voeten. Senator Flavio Bolsonaro zou een miljoen euro uit de staatskas hebben geroofd. Precies het bedrag waarvoor hij onlangs open en bloot een luxe villa met zwembad kocht.