São Paulo – Formeel heet het ‘actie van wederkerigheid’, maar in werkelijkheid is het natuurlijk een vorm van terugpesten. Brazilië pikt het niet langer dat Spanje om de haverklap Brazilianen uitzet bij aankomst op de luchthaven in Madrid. Nu moeten alle Spanjaarden aan dezelfde regeltjes voldoen om Brazilië nog binnen te mogen komen.

Dit begint officieel op 2 april. Maar op 2 maart werd al een directeur van een Spaanse businessschool uitgezet. Hij had aangegeven onderwijsbeurzen te gaan bezoeken, maar had daarvoor geen werkvergunning. De man kon later alsnog terugkomen, zonder werkvisum. Het lijkt een wraakactie te zijn geweest. Een paar dagen later kwam een Spaanse student architectuur Brazilië niet binnen, Pablo de Soto (34). Pablo, die geen studievisum had, reageerde ontzet: ‘Ik ben solidair met de Brazilianen, maar ze kunnen toch geen mensen als wisselgeld gebruiken?’

Spanje spreekt van een ‘diplomatieke grensoorlog’. ‘Maar de Spanjaarden zijn begonnen’, beargumenteert het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië. Om Spanje in te komen moeten Brazilianen beschikken over minstens zeventig euro per dag, een hotel­reservering of een uitnodigingsbrief, een creditcard en een retourticket. Andere Europese landen zijn minder streng voor de Brazilianen.

Verscheidene Braziliaanse studenten en wetenschappers werden de afgelopen jaren op weg naar congressen in Europa tot hun ontzetting tegengehouden. Die uitzettingen leveren vaak trieste taferelen op. Zoals in maart nog een dame van 77. Zij ging haar dochter in Madrid bezoeken, maar kwam niet langs de douane. Na drie dagen op de luchthaven te hebben gezeten, werd ze op het vliegtuig naar São Paulo gezet.

In 2007 werden rond drieduizend Brazilianen teruggestuurd, in 2010 nog zeventienhonderd en vorig jaar ruim duizend. Spanje was de illegale migranten zat, helemaal met de stijgende werkloosheid in het land. Dat daarbij onschuldige slachtoffers vielen was pech. De Braziliaanse overheid protesteerde al meermalen tegen het Spaanse uitzettingsbeleid en dreigde ook al met vergeldingsacties, zonder nog tot actie over te gaan. Spanje weigerde ondertussen in te binden. Maar de tijden zijn veranderd – ironie van het lot. Door de crisis komen steeds meer Spanjaarden richting Brazilië in de hoop op een nieuwe toekomst in Latijns-Amerika. Brazilië, inmiddels de zesde economie ter wereld, voelt zich nu geroepen om Spanje met gelijke munt terug te betalen.