São Paulo - Een explosie van kleuren en technogeluiden, half blote mannen en geestige travestieten barstte eind juni los op de grootste gay-parade ter wereld. De boodschap op de Avenida Paulista in São Paulo kwam uit de bijbel: amai-vos uns aos outros, houd van elkaar. Twee dagen later werd het eerste Braziliaanse homohuwelijk gesloten door een dappere rechter.

De rechten van de lesbische en homogemeenschap groeien in Brazilië. Begin mei verklaarde de Hoge Raad dat homoseksuele relaties gelijkgesteld dienen te worden aan heteroseksuele relaties. De Raad baseerde zich op de grondwet, die discriminatie op welke grond dan ook veroordeelt. Wie een vaste relatie kan aantonen, zou daarom dezelfde rechten moeten hebben als een man en vrouw die samenleven, op het gebied van pensioenopbouw, verzekeringen en erfenis. De Hoge Raad sprak zich nog niet expliciet uit over gevoelige onderwerpen als het recht op adoptie en het burgerlijk huwelijk. Dat moet het Congres doen, stelden de rechtsgeleerden.

Ondertussen wordt de uitspraak van de Hoge Raad door de rechters in het land verschillend geïnterpreteerd. Zo kwam de een tot de conclusie dat hij dus net zo goed een homohuwelijk kon bezegelen. Een ander ontbond doodleuk een recentelijk vastgelegd samenlevingscontract tussen twee mannen.

Deze laatste rechter, Jeronymo Villas Boas, behoort tot een evangelische kerk, de Assembléia de Deus. Hij is er ook predikant. Zijn verzetsdaad tegen de uitspraak van de Hoge Raad, waarbij hij zich baseert op Gods wet, vindt weerklank onder protestanten en binnen de katholieke kerk. Die lijken momenteel gemeenschappelijk in verzet te komen tegen ‘de opmars van homoseksuelen in de Braziliaanse samenleving’.

Het verzet begint zijn vruchten af te werpen. Didactisch materiaal tegen homofobie voor het onderwijs is teruggeroepen door president Dilma Rousseff. Het zou jongeren stimuleren om homoseksueel te worden. En in het Nationale Congres houden de religieuze afgevaardigden al jaren een antihomofobiewet tegen. Ze zijn namelijk bang dat ze straks niet meer tegen homoseksualiteit mogen prediken. Nota bene: Brazilië houdt er officieel een scheiding van kerk en staat op na.

Het gebruik van de bijbelse woorden amai-vos op de gay-parade heeft de woede opgewekt van de katholieke kerk. Die interpreteerde het als een oproep tot een orgie. Maar aangezien Brazilië, volgens de Verenigde Naties, een van de meest gewelddadige landen ter wereld tegen homoseksuelen is, was het niet zo'n rare slogan voor de parade. In 2010 werden 260 moorden op travestieten, homo’s en lesbiennes geteld, tegenover 113 vijf jaar eerder. De vraag is wie uiteindelijk wint.