Exclusief voor De Balie ‘regelt’ Theodor Holman een ontmoeting tussen Breivik en Wilders. Deze wordt op donderdag 22 maart (première) en zondag 25 maart ( 15:00 uur en 20:00 uur ) voorgelezen door Thijs Römer en Hugo Koolschijn onder regie van Titus Muizelaar.

Kaarten voor de uitvoering op zondag 25 maart zijn nog verkrijgbaar via de website van De Balie

Heathrow, Londen. Maart 2010.
Geert Wilders is net in Londen geweest om de film Fitna te laten zien. Het bezoek in de Engelse hoofdstad is niet echt rustig verlopen. Omdat het vliegtuig naar Schiphol enige vertraging heeft, wordt Wilders verzocht in een speciale ruimte te wachten. Daar ontmoet hij, als bij toeval, Anders Breivik.

Deze staged-reading (geënsceneerde lezing) handelt over de consequenties van opvattingen. De kernvraag van Breivik aan Wilders is: “Hoe ver bent u bereid te gaan?”

In de dialoog worden verschillende zaken aangeraakt, zoals de waarde van de democratie, het multiculturalisme, opvattingen over de rechtsstaat, het Midden Oosten en de toestand in Europa. Aan het eind van het stuk rest de vraag: wat hebben deze twee mensen daadwerkelijk met elkaar gemeen? En waarin verschillen ze? Kon Wilders weten wat Breivik ging doen? Wist Breivik wat Wilders voor een man was?


Deze week staat de gehele tekst van het nu al controversiële toneelstuk afgedruk in De Groene Amsterdammer en online (alleen voor abonnees).