Lieve Kees,

Hartelijk dank voor je brief die ik via de openbare weg ontving. Ik ben het met je eens: de post werkt slecht, maar dit vond ik toch wel het andere uiterste. Maar goed, je ziet: ik schroom niet je langs dezelfde weg te antwoorden. Hier verder geen geheimen.

Het moet je, neem ik aan, toch goed doen: sinds je je met het voetballen hebt ingelaten en je Heerenveen een jaar hebt gevolgd, vinden andere uitgevers blijkbaar, gezien al die aanbiedingen, dat je vooral jezelf ontrouw moet worden en alleen nog maar heldere zinnen moet schrijven. Ze weten dat het echte Kees-boek, waarvoor Querido nog uitgebreid propaganda heeft gemaakt met de niet mis te verstane slogan Lees Kees, alleen hier kan verschijnen. Van die stickers hebben we nog een paar duizend liggen, dus helemaal tegen een ’t Hart-bestseller ben ik natuurlijk ook niet. Ik was daarom blij dat je het manuscript over de erotiserende invloed van wolkenvorming op jonge meisjes na enig aandringen hebt teruggenomen. Of wilden Robbert Ammerlaan, Eva Cossee en Tilly Hermans het ook niet hebben?

Inderdaad: Laten we in het Amstel maar eens over je nieuwe plannen praten.

Ik zal met directeur Beek bellen, die zo vriendelijk was mij zijn kaartje te geven. Na die enorme reclamecampagne die we voor het Amstelhotel hebben gevoerd, moet een gratis etentje eraf kunnen, denk je niet ook?

Trouwens dat je vrouw opeens zo op dat geld gebrand is. Ik hoor niet anders dan dat haar schilderijen de galerie uit vliegen. Of vindt ze dat je wat meer je eigen broek moet ophouden?

Maak je over de presentatie van je nieuwe boek geen zorgen. We kunnen natuurlijk de hele Nederlandse pers in een Concorde naar Zuid-Frankrijk sturen, maar of ze dan door hebben dat het eigenlijk over twee nette, achttiende-eeuwse dames gaat die stiekem hun geld met het schrijven van pornografie verdienen, hmmm, dat lijkt mij niet. Dan lijkt het mij beter dat we schuin het Singel oversteken en in het huis met de vrouwtjes van plezier het boek presenteren. Ik weet zeker dat dan ook de hele pers komt opdraven en dat het in alle kranten staat. Niet gek toch?

Lieve Kees, dit voor nu. Fijn dat je blijft, over dat voorschot worden we het wel eens.

Als altijd liefs van je uitgever

Lidewijde Paris