© Cartoon Gorilla

Waarde lezer,

‘Plagen zijn een zaak van iedereen, maar het is moeilijk om in plagen te geloven op het moment dat ze je overvallen’, schrijft Albert Camus in De pest (en citeert Joost de Vries hem in het commentaar waar De Groene van deze week mee opent). De omvang van de corona-epidemie is inderdaad nog onbevattelijk, en tegelijkertijd is zij een zaak die onze levens nu al op de kop heeft gezet. Ook het leven op onze redactie. We werken nagenoeg allemaal vanuit huis – gelukkig zijn de redacteuren dat wel gewend, want schrijven gaat toch het best in stilte –, mailen en bellen veel met elkaar, en hebben ook al de eerste online redactievergadering achter de rug, die opvallend gedisciplineerd verliep. Gedisciplineerder eigenlijk dan onze gebruikelijke vergaderingen.

Tijdens de crisis waar de hele wereld nu middenin zit, zullen we ‘gewoon’ De Groene maken, al is gewoon nu een verraderlijk woord. We leven werkelijk in, zoals het heet, historische tijden, en wij – redactie en medewerkers – zullen ons inzetten om er scherp over te berichten, analyses te bieden en, hoe gewaagd ook, te denken over hoe de wereld er ná de crisis uit zou kunnen zien. Overigens zullen we niet alleen over corona schrijven. We blijven onderzoeksverhalen publiceren, filosofische essays en profielen van inspirerende denkers, kunst- en cultuurstukken, zij het goeddeels over kunst die thuis te genieten valt, en boekrecensies. In de hoop u niet alleen te informeren maar ook geestelijk te voeden en troost te bieden.

Een van die onderzoeksverhalen is dat van de masterclass onderzoeksjournalistiek, een samenwerking tussen Investico en De Groene, dat in het nummer van deze week staat. Het zijn altijd verhalen waar wij heel trots op zijn: vijf jonge, aanstormende onderzoeksjournalisten die een half jaar aan een grote productie werken, dit jaar over stalbranden. We hebben deze keer ook een video bij het onthullende stuk gemaakt, er de podcast aan gewijd en een speciale webpagina vormgegeven. Het is de moeite waard ernaar te kijken.

Ik hoop dat u ons blijft volgen deze tijd: ons weekblad; de extra verhalen op de site; onze wekelijkse podcast die we blijven maken, eventueel via telefonische interviews; de boekenpodcast, die komende week over De pest gaat; en onze filmclub. Post.nl zal De Groene blijven bezorgen, maar kan niet garanderen dat het blad ook netjes op tijd bij u in de bus valt. Maar u kunt ons altijd via onze app lezen, of via de site.

Ik wens u en de uwen gezondheid en sterkte.

Met vriendelijke groet,

Xandra Schutte

(Deze brief betreft de ‘brief van de hoofdredacteur’, een nieuwsbrief die incidenteel door Xandra Schutte aan lezers en liefhebbers van De Groene wordt verzonden. Met de brief geeft ze een inkijkje in hoe weekblad De Groene Amsterdammer werkt.)


PS. Artikelen in De Groene Amsterdammer over de coronacrisis zijn voor alle lezers, dus ook niet-abonnees, gratis te lezen. Mocht u al onze artikelen online willen lezen, kunt u hier een digitaal abonnement nemen.