Brillen

Waarom geven mensen niet meer geld uit aan brillen? Omdat ze zo duur zijn? Ongetwijfeld. Het is ook waar. Maar toch, een nieuwe bril, een ander modelletje, een fris kleurtje, een ton sur ton bij nieuwe kleren, het fleurt op en je ziet er uit als nieuw. Met een afzakkend metalen of kunststof rand van een verkeerd formaat blijf je een oubollige tut.

Een brilletje bepaalt heel erg wat er met je uitstraling gebeurt. Vrolijk of intellectueel of een combi? Serieus en scheel? Lekker en loens? Frivool doch frigide? Gladjes en gluiperig? Warm en wulps?
Het grappige van een nieuw brilletje is dat mensen vragen of je slecht of goed geslapen hebt, of je andere schoenen aan hebt, of je psychische problemen hebt, maar zelden of je een nieuw fokje op hebt. Dat is juist zo leuk: ze zien en constateren een ingrijpende uiterlijke wijziging, maar welke? Het is zelfs mogelijk dat mensen niet eens zien dat je contactlenzen bent gaan dragen en dus geheel geen bril meer sponsort of dat je vanwege middelbaar permanent een ding op je neus hebt.
Kijken mensen zo slecht? Ja. Ze zien je eigenlijk gewoon niet staan. Ze letten zeker niet op details die ze zelf niet kennen, dus een brildrager ziet sneller dat een andere gehandicapte in het vizier is dan een bloot iemand.
Een brilletje, wat is er lekkerder tegen stof en vuiltjes?