Londen – Het gaat goed met de Britse coronasituatie. Op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen liggen weer ‘gewone’ patiënten en er overlijden weinig mensen meer met of door corona. De besmettelijke Delta-variant overheerst, maar lijkt niet gevaarlijker dan de eerdere varianten. Dankzij het vaccinatiesucces is de link tussen het aantal besmettingen en sterfgevallen bovendien weggevallen. De hoop bestaat dat premier Boris Johnson Freedom Day gaat vervroegen naar 5 juli.

Eén organisatie is echter fel gekant tegen versoepelingen. Independent Sage, een pressiegroep van twaalf wetenschappers die het officiële Sage (het Britse omt) schaduwt, bepleit een Zero-Covid-beleid. Dat houdt in dat de lockdownpolitiek in stand blijft zolang er nog Covid-19 bestaat. Tot die tijd moeten ook de grenzen gesloten blijven – een beleid waar Labour sympathie voor heeft.

Dat ‘onafhankelijk’ lijkt betrekkelijk te zijn. De voornaamste missie van deze club is het adviseren van de Labour-oppositie. Het is daarom geen wonder dat Sir David King, de voornaamste wetenschappelijk adviseur van de New Labour-regeringen, de oprichter is. King adviseerde Tony Blair in 2001 bij de mond- en klauwzeercrisis toen zes miljoen runderen preventief werden gedood, wat achteraf gezien niet had gehoeven.

De wiskundige Christina Pagel, hoogleraar aan University College London (ucl), heeft in 2014 beweerd dat Johnson niet van ‘vrouwen, de armen, Europa en immigranten’ houdt. Haar ucl-collega Deenan Pillay, een viroloog, verweet de Tories ‘een smerige, racistische campagne tegen migranten’ te voeren. Kinderarts en voormalig Wereldgezondheidsorganisatie-bestuurder Anthony Costello omschreef zichzelf als ‘linkser dan Jeremy Corbyn’.

Epidemioloog Gabriel Scally blijkt een donateur van de Labour Partij te zijn.

Gedragswetenschapper Susan Michie is lid van de Communistische Partij. Onlangs pleitte ze ervoor om maatregelen als afstand houden en het dragen van gezichtsmaskers permanent te laten zijn om zodoende ook andere virussen te onderdrukken. Volgens haar is de tijd sowieso nog lang niet rijp om naar het oude normaal terug te keren vanwege een nieuwe aandoening: een Post-Pandemic Stress Disorder.

Aan de vooravond van de lockdown had Michie de Chinese aanpak geprezen. ‘China’, twitterde ze, ‘heeft een socialistisch, collectief systeem (wat voor een kritiek mensen ook mogen hebben), geen individualistisch, consument georiënteerd, op winst beluste maatschappij die zwaar beschadigd is door twintig jaar van mislukt neoliberalisme.’ Is er hier sprake van onafhankelijke wetenschap, zo vragen critici zich af, of speelt er politiek mee? Deze vraag is niet onbelangrijk omdat Michie ook lid is van het officiële Sage.