Londen - Hoewel het land van God los is, zijn de Anglicaanse kerken nog steeds redelijk gevuld op zondag. Dat heeft deels te maken met het onderwijssysteem. Steeds meer ouders proberen als deeltijdgelovigen een wit voetje bij de priester te halen zodat hun kinderen naar de dichtstbijzijnde Church of England-school kunnen gaan. Voor hen die geen privé-onderwijs kunnen betalen en wonen in een gebied waar geen grammar schools (soort staatsgymnasia) zijn, is dit immers de laatste kans om het staatsonderwijs te ontlopen.
In totaal telt het Verenigd Koninkrijk een kleine zevenduizend Church of England-scholen. Daarnaast zijn er honderden katholieke, joodse, sikh, evangelische en moslimscholen. Binnenkort opent in Londen de eerste hindoe-lagere school, de Krishna-Avanti, waar kinderen kennismaken met de legendes uit het hindoeïsme en tussen de middag op de grond vegetarisch eten. De belangstelling is zo groot dat er nu plannen zijn voor een middelbare school op hindoestaanse grondslag. Al deze scholen ontvangen geld van de overheid.
In principe is confessioneel onderwijs voor iedereen toegankelijk, maar dankzij de wachtlijsten gaan kinderen wier ouders betrokken zijn bij kerk, tempel, synagoge of moskee vaak voor. Onlangs werd bekend dat de vrouw van David Miliband, de atheïstische minister van Buitenlandse Zaken, zich enkele jaren geleden bij een kerkgemeenschap had aangesloten. Komend schooljaar gaat Miliband junior naar de bijbehorende Church of England-school. Daarmee passeren de Milibands de plaatselijke Primrose Hill Primary, waar burgemeester Boris Johnson zijn eerste onderricht genoot. Indertijd deden de Blairs hetzelfde door een goede katholieke school te verkiezen boven openbaar onderwijs.
In de pers werd Miliband voor hypocriet uitgemaakt, aangezien zijn partij, minister van Onderwijs Ed Balls voorop, met een kruistocht tegen confessioneel onderwijs bezig is. Balls’ voornaamste bezwaar is de selectie aan de poort, welke in strijd zou zijn met de gelijkheidswetgeving. Een ander ‘probleem’ is de relatieve onafhankelijkheid. Hoewel ze zich aan het nationale curriculum moeten houden, kunnen faith schools ideologisch getinte initiatieven vanuit het ministerie goeddeels negeren.
De ironie is dat faith schools die wel over de schreef lijken te gaan, juist met rust worden gelaten. Zoals de King Fahad Academie in West-Londen waar kinderen werd geleerd dat joden apen zijn, christenen varkens en schakers zwijnen (om maar niet te spreken van christelijke schakers). En het hoofd van twee door de overheid gesubsidieerde moslimscholen, Farah Ahmed, kwam onlangs in het nieuws vanwege haar banden met de omstreden groepering Hizb-ut-Tahrir. Volgens Ahmed moet integratie zo veel mogelijk worden voorkomen, reden waarom zij ‘Engels’ een schadelijk vak vindt en religieuze tolerantie ongewenst heeft verklaard. Balls zag geen reden om in te grijpen.