Londen – Lockdown of niet, het is tijdens de spits nog steeds druk in de Londense ondergrondse. Foto’s van forensen die op elkaar gepakt in de Central en Victoria Line staan gaan de wereld over. Ze zorgden voor verbazing en verbijstering. En voor ruzie. Premier Boris Johnson bekritiseerde het besluit van burgemeester Sadiq Khan om een zondagse dienstregeling in te voeren, terwijl Khan van mening was dat Johnson verder moet gaan in de lockdown, bijvoorbeeld door de bouw stil te leggen.

Vast staat: niemand begeeft zich voor de lol in een drukke metro, zeker niet als er een besmettelijk en potentieel dodelijk virus rondwaart. Het gaat om mensen die hun werkzaamheden niet in hun pyjama kunnen verrichten: straatvegers, bouwvakkers, verpleegsters, monteurs, docenten, buschauffeurs, agenten, fabrieksarbeiders, oftewel: de werkende klasse. Het zijn tevens de mensen met bescheiden inkomens en zonder financiële reserves.

Eenzelfde dedain jegens de lagere sociale klassen was merkbaar toen hamsteraars lange rijen vormden bij de goedkopere supermarkten. De consumentenpaniek was onbedoeld aangejaagd door politici die burgers hadden verzocht er zo min mogelijk op uit te gaan. Hamsterwoede was er ook bij de gegoede middenklasse, wier leden evenwel niet in de rij gingen staan, maar de voorraden simpelweg aan huis lieten bezorgen.

De coronacrisis heeft ook op een andere wijze de klassenmaatschappij blootgelegd. Zo heeft het besluit om het land ‘op slot te gooien’ voor de ene Brit grotere gevolgen dan voor de andere. De rijkeren zijn massaal uitgeweken naar hun buitenhuizen, terwijl de middenklasse zich ophoudt in wijken met ruime tuinen.

Maar hoe valt de lockdown voor de Britten die nu gevangen zitten in dichtbevolkte flats? Enerzijds lopen ze een hoger infectierisico, anderzijds hebben ze geen buiten om naar te ontsnappen. Flats hebben vaak niet eens balkons om vanaf te kunnen zingen. In The Daily Telegraph schreef de socioloog Robert Dingwall dat politici om die reden flexibeler moeten zijn bij de lockdown, eraan toevoegend dat hij weinig verwacht van deze elitair ogende regering.

De premier stond onder grote druk om tot de verregaande beperking van de burgerlijke vrijheden over te gaan. Binnen de media is er amper kritiek op de lockdown. Alleen het libertaire webzine Spiked en Peter Hitchens van The Mail on Sunday vinden het allemaal overdreven, maar zij zijn roependen in een uitgestorven landschap.