361,9 miljoen euro moet de voetbaltempel gaan kosten. En de gemeente Rotterdam moet garant staan voor een lening van 160 miljoen. Feyenoord zegt dat het een nieuw stadion nodig heeft omdat in De Kuip te weinig plek is voor businessseats en skyboxen, waarmee de club z'n geld verdient. En dus heeft de directie van Feyenoord besloten dat De Kuip ‘op’ is.

Maar is dat zo? De Groene Amsterdammer zag een geheim TNO-rapport uit 2005 in, dat de levensduur van de Kuip onderzocht. De conclusies:

4.2 Conclusies.
Het onderzoek naar de levensduur van het stadion Feijenoord had ten doel antwoord te geven op de volgende onderzoeksvragen:

  1. “Binnen welke tijd is technisch gezien de bouw van een nieuw stadion onafwendbaar?”
  2. “Is de bestaande basis voldoende om een upgrade aan toe te voegen?” Ad 1. Uit de quick scan volgt dat de levensduurverwachting van het stadion niet gelimiteerd is en dus nog minimaal 50 jaar bedraagt. Ad 2. Aan de bestaande basis kunnen verschillende upgrades worden toegevoegd, zodat in de toekomst nog steeds voldaan wordt aan de eisen. Algemeen: De verwachting is dat het einde van de levensduur van het stadion niet bepaald wordt door de constructie van het stadion maar door de omliggende infrastructuur en de in de tijd veranderende gebruikseisen.

Kortom, De Kuip is niet op, maar Feyenoord wil meer geld uit zijn stadion slaan. In het 250 pagina’s dikke boek met plannen voorspelt de club jaarlijks 61,7 miljoen euro te verdienen met het stadion, onder meer door 33 miljoen euro op te halen met de verhuur van businessseats en skyboxen. Realistisch? Uit het jaarverslag van Ajax, nog altijd de rijkste club van Nederland, blijkt dat de Amsterdammers niet meer dan 10,2 miljoen verdienen met verhuur van commerciële ruimtes. En de Amsterdam Arena zelf schrijft in het Duurzaamheidsverslag een jaarlijkse omzet te draaien van zo'n 33 miljoen, slechts de helft dus van wat Feyenoord denkt te realiseren.

Over de levensvatbaarheid van het plan schreef econoom Tsjalle van der Burg van de TU Twente een uitvoerig rapport. Maar zijn argumenten worden door Feyenoord terzijde geschoven.

En dan is er nog een opvallende speler in het spel: projectontwikkelaar Erasmus Development, met zijn Filippijnse dependance Capitol Horizon. Uit de websites enKamer van Koophandel-stukken blijkt dat de eigenaar vooral ervaring heeft met het ontwikkelen van tandartspraktijken. Op de Filippijnen onderhoudt het bedrijf banden met dictator-weduwe Imelda Marcos. In Nederland gingen de partners van Capitol Horizon een hapje eten met wapenhandelaar Theo Cranendonk

Op de Filippijnen verkoopt de projectontwikkelaar het stadion als een groot vastgoedproject, waarbij ook kantoren, hotels, woningen en winkels worden gebouwd rond het stadion, op de plek waar nu nog het oude stadion De Kuip staat, een gemeentelijk monument. Ook uit een eerdere versie van Feyenoords plannen blijkt dat de club wel wat ziet in sloop van De Kuip. Dit tot woede van de particuliere aandeelhouders van het oude stadion.

Waar Feyenoord de gemeente Rotterdam via een garantstelling van 160 miljoen euro om vraagt, lijkt vooral een bijdrage aan een grootschalig vastgoedproject waar vooral investeerders en bouwbedrijven rond Feyenoord beter van worden.

Toch is er een gerede kans dat de gemeentepolitiek ermee instemt. Uit een gelekte e-mailvan wethouder van Financiën Richard Motie blijkt dat het college van b. en w. het stadionplan wel ziet zitten.

Het is nu aan de gemeenteraad om de knoop definitief door te hakken.