Brunswijk for president

Paramaribo – Het zal Ronnie Brunswijk geen tweede keer overkomen. In 2010 werd zijn partij in drie kiesdistricten nog uitgesloten van deelname aan de parlementsverkiezingen, onder meer in hoofdstad Paramaribo.

Zijn partijgenoten ruzieden dagenlang over de invulling van de kandidatenlijsten waardoor ze de deadline van de kiescommissie niet haalden.

Intussen is vier vijfde van de ambtstermijn van president Desi Bouterse verstreken. En hoewel het toch nog een jaar is tot de volgende verkiezingen, rijden in Paramaribo nu al peperdure, pikzwarte Hummers rond met daarop het portret van Ronnie Brunswijk. Romeo Bravo, zoals hij zich tijdens de burgeroorlog eind jaren tachtig liet noemen, staat erop als een messias: brede glimlach, cowboyhoed, uitgestoken linkerarm. Alsof hij elk moment geld kan gooien naar zijn publiek, wat hij met enige regelmaat ook effectief doet. Daarboven, in het Surinaams: ‘De koning van Marowijne’, naar de geboortestreek van Brunswijk.

De voormalige rebellenleider is het toonbeeld van de Surinaamse selfmade man. Televisie kijkend Nederland mocht dan aanvankelijk wel sympathie voelen voor de 28-jarige guerrillero die zogenaamd tegen de dictatuur van Desi Bouterse de wapens had opgenomen, uiteindelijk bleven toch vooral de onbedoeld hilarische televisiefragmenten op het netvlies staan. Denk aan Brunswijk in een legendarisch interview met Gert Berg waarin hij – kaki pet, gouden kettingen – onomwonden zegt dat ‘in heel Suriname niemand zou huilen mocht Bouterse sterven’.

Toen het wapengekletter in 1992 was opgehouden, koos Brunswijk voor de politiek als vehikel om zijn zakelijke eigenbelangen veilig te stellen. Dat waren er intussen al heel wat: houtkap, goudhandel en cocaïne, wat hem in 1999 een veroordeling in Nederland opleverde. Electoraal succes bleef aanvankelijk uit, tot na de verkiezingen van 2005 de partij van Brunswijk in één klap een regeringspartij werd. Een stunt die vijf jaar later groots werd overgedaan, toen hij met niemand minder dan voormalig aartsvijand Bouterse een regering vormde.

Nu reiken de ambities nóg verder. Tijdens een vorig jaar door hem georganiseerd hiphopconcert snoefde Brunswijk luidkeels dat hij in 2015 president van Suriname wordt. Nogmaals de trein in drie kiesdistricten missen, dat mag en zal dus niet meer gebeuren.

De succesvolle ‘selfie-tactiek’ van Brunswijk lijkt intussen navolging te krijgen. In de straten van Paramaribo valt niet alleen de breed glimlachende ex-rebel te bewonderen. Er rijden ook al auto’s rond met daarop de beeltenissen van Chandrikapersad Santokhi en Paul Somohardjo, de twee belangrijkste oppositieleden. Ook zij willen op het presidentiële pluche belanden.