SAN MARTÍN DE LA VEGA – In het schemerdonker hangt een spookachtige sfeer als een deken over het pretpark Movie World Madrid. De achtbaan is uitgeraasd, stoelen staan doelloos op het terras van Cartoon Village. Alleen de geluidsband repeteert onafgebroken slissend Bugs Bunny en het gele vogeltje Tweety: ‘ I thought I saw a pussycat!’ Een maand geleden opende Movie World na drie jaar bouwen haar deuren.

Aan superlatieven geen gebrek. Het op een na grootste attractiepark van Europa! Vijf achtbanen! Zestienhonderd arbeidsplaatsen! Maar het valt te voorspellen dat het jaren vergt eer de investering van 380 miljoen euro er uit is. Daarvoor gaat het de Spaanse themaparken net iets te beroerd. Port Aventura, dat in 1995 bij Salou opende, blijft ver onder de prognoses van vijf miljoen bezoekers. Het is vooral verwikkeld in een bittere concurrentieslag met Terra Mítica in Benidorm. Ook het kleine Isla Mágica in Sevilla moet genoegen nemen met de helft van het resultaat dat het vijf jaar geleden verwachtte.

‘Voorlopig gaan we uit van jaarlijks 2,3 miljoen bezoekers. Dat is een zéér conservatieve prognose. We hadden er geen behoefte aan aandeelhouders de situatie rooskleuriger voor te stellen’, meent Tom Mehrmann, de Amerikaanse directeur van Movie World.

Mehrmann staat op zijn beurt onder contract bij de Texaanse pretfabriek Six Flags, eigenaar van 39 parken in de VS en Europa. Op dat lijstje glimt ook de voormalige Flevohof in Biddinghuizen. Welbeschouwd is het aandeel van Six Flags in het Spaanse Movie World – het op een na grootste Europese pretpark, maar wel acht keer zo klein als Disneyland in Parijs – bescheiden. De grootste aandeelhouder is de deelstaat Madrid, die veertig procent van de kosten ophoestte. Het idee daarachter is ontwikkeling van het verpauperde zuidoosten van de deelstaat.

Wellicht het meest curieuze van de locatie van Movie World is dat het zich bevindt in de heuvels waar zich in februari 1937 een van de bloedigste scènes van de Spaanse Burgeroorlog voltrok. Bij gevechten rond de rivier Jarama tussen nationalistische troepen van generaal Franco en Internationale Brigades vielen duizenden doden. ‘Ach ja, we staan ineens weer op de kaart’, bromt Juan Carlos Vallega, burgemeester van het dorp San Martín de la Vega, het hoofdkwartier van de Internationale Brigades in 1937 en nu min of meer van Movie World. ‘Wellicht zal de werkgelegenheid die het park oplevert, maken dat de leegloop van de regio tot stilstand komt.

Een ander vreemd detail is een begraafplaats uit de Romeinse tijd, die werd ontdekt tijdens de aanleg, maar waar, onder de tijdsdruk van de bouw, niemand zich druk over kon maken. Zo parkeren de auto’s en touringcars in Movie World nu op een laag asfalt waaronder vierhonderd verre voorouders rusten.