Dominique Weesie spotte dat hij voor een PowNews-item vergeefs een hypotheekdeskundige van Algerijnse komaf had gezocht. Dit als commentaar op de oekaze van de publieke omroep dat elf procent van wie op de buis verschijnen niet-westerse allochtonen dienen te zijn. Dat percentage zou in drama wel worden gehaald (verbazend) maar bij lange niet in nieuws en actualiteit. Het ideaal van afspiegeling is mooi, aansporing nuttig, turven een objectieve meetmethode, maar Weesie heeft een punt als hij bedoelt dat woordvoerderschap op veel terreinen nooit spiegeling van gans het volk kan zijn, al was het maar vanwege taalbeheersing en opleidingsniveau. De noodoplossing die het Journaal koos, in reactie op fortuynisme en commerciëlenconcurrentie, is het straatinterview waarin voorbijgangers meedelen dat het toch wat is met die euro, de brandveiligheid, de Taliban, de opwarming, de Fifa-corruptie. Waarbij bovengenoemde elf procent overigens ook lang niet wordt gehaald en dat is pas echt oneerlijk want ook veel niet-westerse allochtonen zijn ongehinderd door enige kennis van zaken.
Volgens de NPO was de turfopdracht een misverstand, want ze zijn daar het Kremlin niet. Jokkebrokken. Pow is prompt gestopt en ongehinderd op zoek naar ‘de beste man of vrouw’, oftewel de ‘usual suspects’. Dus zal weer vooral de NTR het allochtonentekort moeten compenseren.
Het gebakkelei bracht me bij VPRO’s Z.O.Z., met, over en voor ‘de tweede generatie’, geproduceerd door Multiculturele Televisie Nederland. Dat praatprogram scoorde zaterdagmiddag honderd procent op de allochtonen- en 75 procent op de vrouwenmeetlat (die blijven onder de 51 procent waar ze recht op hebben). Anil Ramdas is gespreksleider met ernst en luim, professionaliteit en amateurisme, welingelicht maar soms net te enthousiast interrumperend als de gast een punt wil maken. De vraag luidde deze keer wat revoluties in islamitische landen vrouwen hebben gebracht en wat daarbij te verwachten valt voor Egypte. Zijn gasten (roots in Egypte, Iran en Marokko) waren aarzelend tot pessimistisch maar eensgezind in de vaststelling dat het voor vrouwen in de islamitische wereld nog veel moeilijker is zich in het geheim te organiseren dan voor mannen - al deed Ramdas daar wat badinerend over. Gasten van Z.O.Z. blijken (ervarings)deskundig. Van Hassnae Bouazza kenden we de kwaliteiten, verrassing was Monique Samuel, pseudoniem van een studente politicologie en schrijfster ‘met Egyptische achtergrond’ - om wie alle praatprogramma’s van de NPO zullen vechten: geestig, enthousiast, geïnformeerd, welbespraakt, jong en good looking. Over de hoop dat hoogopgeleide vrouwen voor emancipatie zouden zorgen was ze uitermate sceptisch: juist die groep hult zich steeds vaker in niqaab. Zo massaal en dwingend dat haar ‘vrijgevochten’ Koptische familie zich tegenwoordig bezorgd toont als ze ‘indecent’ naar buiten gaat. Adequate informatie op zowel macro- als microniveau, kom er eens om. Googlend ontdekt dat ze de avond tevoren gebuikdanst had op de tafel van Pauw & Witteman vanwege Moebaraks val. Van harte aanbevolen op uitzendinggemist.nl, ook voor wie geen ouwe viezerik is, want feestelijke aflevering met veel oudere Egyptische heren die het NPO-gemiddelde een dramatische boost moet hebben gegeven.
Meteen ook maar een eerdere Z.O.Z. bekeken over gebruik van internet en sociale media door democratiseringsbewegingen, ditmaal Iran, Ivoorkust en Tunesië. Weer een openbaring: Tunesische mediadocente Kaoutar Darmoni die evenzeer een parel voor Weesie zou zijn. Tot slot een tip. Het Wilde Westen, liefdevolle documentaire over een huttenspeelterrein in Amsterdam- West. ‘Ouderwets’ jeugdwerk. De kinderlol gelijk, net als het belang van zulke jeugdzorg want de problematiek in arbeidersbuurten is van alle tijden, al is de populatie inmiddels veelkleurig. Broodnodige multiculti in de praktijk. Met hartbrekende portretjes van vaste bezoekertjes, van wie ongeveer twintig procent de verkeerde kant op valt, volgens gouden burgemeester Piet.

Z.O.Z., VPRO, zaterdags, Nederland 2, 15.20 uur. Susan Koenen, Het Wilde Westen, Human, donderdag 24 februari, Nederland 2, 22.59 uur