De croonende cabaretier Hans Teeuwen zei vorig jaar over het schrijven van nummers: ‘Het mogen geen cabaret-luisterliedjes worden, want dat is het ergste wat er is.’ Of de muziek van Roosbeef ‘cabaretesk’ of bestaat uit ‘luisterliedjes’ weet ik niet, maar zeker is dat ze zo ‘eigen’ zijn, dat zulke termen eigenlijk weinig tot niets over ze zeggen. Roosbeef valt op door de roodharige zangeres Roos Rebergen en door haar ongewone teksten. Het debuut Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten krijgt veel waardering, maar roept ook aversie op. Zo sms’te een luisteraar ‘kankermuziek’ naar radiostation 3FM en er waren meer soortgelijke reacties.
De winnares van de Grote Prijs 2005 (singer-songwriter) grossiert in originele en absurdistische beschrijvingen, waarbij ze veel personifieert. ‘Haar mobiel heeft het net uitgemaakt’ zingt ze op Meisjes en in Boerderij zingt ze over de sloop van de vervallen boerderij in Duiven waar ze in opgroeide, en waaraan ze net zo gehecht was als anderen aan een huisdier: ‘De boerderij krijgt een spuitje/ zonder verdoving.’ Ook vergelijkt ze objecten, handelingen of situaties die niet snel voor de hand liggen.
Geestig, maar ook schrijnend is het quasi-melancholieke Jongen gaat het leger in (naar Afghanistan?): ‘Lijkt wel vakantie/ Geef hem zonnebrandcrème mee/ Want daar schijnt pas echt de zon/ … Wat moet ik je vragen als je belt?/ … Neem een souvenir voor me mee.’ Wie twijfelt aan pretenties hoeft maar te luisteren naar de nonchalante manier van zingen en spelen. Dan hoor je de ongedwongen spontaniteit. In Roosbeef heeft Nederland een boeiende nieuwe band die een frisse en charmante indruk achterlaat.
Wat het publiek of de critici ervan denken, lijkt haar niet te beïnvloeden. Ze doet wat ze wil zonder dat ze daar al te veel over lijkt na te denken. Roosbeef is gewoon ‘pop’ en heeft met kleinkunst niets te maken. Dat er een poëtische component in haar teksten zit ontkent ze. Wat ze vooral wil is ‘echt zijn’ in haar liedjes. Dat het mooie muziek oplevert lijkt bijna bijzaak.

Roosbeef, Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten (Excelsior); tournee door Nederland (21/3 Het Patronaat, Haarlem), www.roosbeef.nl