Sofia – ‘Bulgarije is ziek. Veel Bulgaren is het om het even of ze aan hart- en vaatziekten, longkanker of corona overlijden.’ Tsvetelia Tsolova, al vijftien jaar Bulgarije-correspondente voor het Britse persagentschap Reuters, verwoordt wat ook in de straten van Sofia opvalt: ondanks dat het land de hoogste besmettingscijfers heeft en gemiddeld het meeste aantal coronadoden in de EU, nemen Bulgaren het niet zo nauw met verplichte QR-codes en mondkapjes in cafés, restaurants en andere publieke ruimtes.

De publieke opinie in Bulgarije wordt sterk beïnvloed door opiniemakers als de beroemde infectieziekte-expert Atanas Mangarov die het virus al sinds het begin van de pandemie bagatelliseert en zich uitspreekt tegen de covid-vaccins. Hierdoor is een sfeer van algemeen wantrouwen ontstaan in het land met zeven miljoen inwoners waar al weinig van de overheid wordt verwacht en misinformatie schering en inslag is op de sociale media. ‘En vergeet niet dat ons was beloofd dat het vaccin ons geheel zou beschermen, terwijl nu blijkt dat je ondanks vaccinatie toch besmet kunt raken en anderen kunt besmetten’, zegt Tsolova.

De politieke impasse sinds begin dit jaar stond een effectief coronabeleid en vaccinatiecampagne in de weg. In maart viel het kabinet van Boyko Borisov, die twaalf jaar bijna ononderbroken premier was. Een gevolg daarvan was dat politici zich niet uitspraken voor vaccinatie uit angst stemmen te verliezen. Omdat zowel na parlementsverkiezingen in april als in juli geen meerderheidscoalitie kon worden gevormd, moest een derde ronde op zondag 14 november uitkomst bieden.

De parlementsverkiezingen werden uit het niets gewonnen door Wij Gaan Door Met De Veranderingen. Deze beweging van interim-minister van Economische Zaken en Harvard-econoom Kiril Petkov, met daarin onder andere leden van Volt en de Groenen, begon onmiddellijk coalitiebesprekingen met andere hervormingsgezinde partijen en de socialistische bsp. ‘Petkov is een hervormer die de afgelopen maanden heeft bewezen corruptie en mismanagement aan te pakken, vertelt Daniela Kolarova, directeur van Partners Bulgaria, een ngo die zich onder andere inzet tegen corruptie.

Afgelopen zondag werd president Rumen Radev met een ruime meerderheid herkozen. Hij kondigde onmiddellijk aan dat hervorming van de (corrupte) rechterlijke macht en de coronapandemie prioriteiten zijn. Kolarova is opgelucht: ‘Ik ben optimistisch dat Petkov en Radev samen de corruptie en corona gaan aanpakken.’