‘… Ik construeer op een plat vlak lijnen en kleurcombinaties met ’t doel de algemeene schoonheid zoo bewust mogelijk uit te beelden. De natuur (of wat ik zie) inspireert mij, geeft mij, zoo goed als elke schilder, de ontroering waardoor de drang ontstaat iets te maken, maar ik wil de waarheid zoo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheeren tot ik kom tot het fundament (altijd nog een uiterlijk fundament!) der dingen. (…)’

Deze woorden van Mondriaan uit 1914 openden het culturele Groene-jaar van 2014, in een stuk over zijn tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Schoonheid in kleurcombinaties, inspiratie uit de natuur en de zoektocht naar waarheid zijn kwaliteiten die de kunst blijven bepalen. Neem de schilderijen van Marlene Dumas, die beelden uit de media als waarheden wil doorgronden. Of de reisverslagen van Guido van der Werve en Joost Conijn, die met romantische omzwervingen kunst en de natuur laten samenvallen. Voor haar nieuwste performance in Londen zocht Marina Abramović naar de ontroering in het ultieme niets.

Soms is de schoonheid van hedendaagse kunst niet herkenbaar in zoveel woorden. Het oeuvre van Jeff Wall is omschreven als cinematografische fotografie, tableaux, lichtbakken, stills, gedichten, zelfs ‘een lange roman in afbeeldingen’. Hoe je zijn werk ook noemt, je gaat meer zien naarmate je langer naar de kunstwerken kijkt, concludeerde Jan Postma in De Groene. Het 150ste geboortejaar van Richard Strauss vierden we met een stuk van Bas van Putten, die schreef over de ‘maximale virtuositeit, maximale klankrijkdom, maximale monumentaliteit en maximale mededeelzaamheid’ van zijn orkestwerken.

In deze bundel brengen we onze beste kunstverhalen van het afgelopen jaar samen. Een terugblik, maar ook een leidraad voor uw museumbezoek volgend jaar.Kijk om u heen en herken die kwaliteiten in de kunst, kijk nog eens en zie ook de onderliggende dynamiek van jong talent, watertandende verzamelaars en sturende politiek. Onder het uiterlijke fundament van dingen, dat Mondriaan in zijn schilderijen wilde vangen, schuilt een wervelende kunstwereld.

U kunt de bundel (pdf) nu voor 4,95 aanschaffen in onze webwinkel. Na betaling kunt u de bundel direct downloaden en alle verhalen lezen:

Bent u abonnee? Dan kunt u alle verhalen ook lezen in ons archief. Voor vragen over de bundel, stuur een bericht naar webredactie@groene.nl.