Berlijn – Thomas Hitzlsperger, die meer dan vijftig keer in het nationale voetbalelftal speelde, maakte vorige week publiek dat hij van mannen houdt. Voetbalminnend Duitsland werd massaal op hem verliefd.

Terecht, want hij mag er zijn, qua man. Hij heeft een mooie, zachte uitstraling, ook al heette hij ‘der Hammer’, vanwege zijn loeiharde schot vanaf het middenveld. Onlangs beëindigde de 31-jarige speler vanwege doorzeurende blessures zijn loopbaan. Een goed moment om uit de kast te komen, vond hij. Tot dan had hij verstoppertje gespeeld. Acht jaar leefde hij samen met een vrouw. Van haar is hij al enige tijd gescheiden. Hij scheidde daarmee tegelijk van al het homofobe gedoe in de professionele voetbalwereld. In die wereld heet een slappe voorzet een ‘Schwulenpass’, een ‘mietjesbal’.

Hitzlspergers coming out blijkt een goed voorbereide actie. Met zorg koos hij twee journalisten van weekblad Die Zeit uit en liet hij zich begeleiden door een mediadeskundige. Tegelijk verscheen een perfect geregisseerd filmpje op YouTube, waarin hij zegt dat homofobe voetbalfans nu een extra sterke tegenstander hebben.

Duitsland had overigens al een homoseksuele topvoetballer. Marcus Urban speelde voor het nationale jeugdelftal van de ddr. Na de val van de Muur brak hij zijn carrière af omdat hij geen toekomst voor zichzelf zag als homoprof.

‘Ik viel van mijn stoel’, zegt Urban over de avond dat Hitzlsperger op de televisie uit de kast kwam. ‘Een geluksmoment.’ Dat beleefde ook Tatjana Eggeling, wetenschappelijk onderzoekster van homo’s in de sport. Toen beiden voor een gesprek met de buitenlandse pers opdraafden, vielen ze elkaar gelukzalig in de armen.

Eggeling ziet bij het vrouwenvoetbal een omgekeerde ontwikkeling. Dat is zich juist aan het bevrijden uit het cliché dat vrouwelijke voetballers allemaal lesbo’s zijn. ‘Zie het Duitse nationale elftal, de Europese kampioenen. Allemaal paardenstaarten en geverfde nagels. De tijd van de jongensachtige lesbokapsels is voorbij.’

Beiden verwachten dat Hitzlspergers coming out grote gevolgen zal hebben. Eggeling denkt dat in het vrouwenvoetbal de heteroseksuele trend zal doorzetten, terwijl Urban het mannenvoetbal meer de metroseksuele kant ziet opgaan. Zie Beckham, zie Ronaldo. Het is onvermijdelijk: voetbal wordt steeds meer een modeshow.