Skopje – Het is een gebed zonder eind. Macedonië wil graag Macedonië heten, al meer dan twintig jaar. Maar dat mag niet van Griekenland. En dus staat toetreding tot de Europese Unie op de tocht.

Op officiële gelegenheden moet het land zich presenteren als Fyrom: Former Yugoslavic Republic of Macedonia. Anders had de republiek in 1993 niet tot de VN kunnen toetreden. De grote buurman Griekenland heeft immers al een noordelijke provincie die de naam Macedonië draagt en Skopje zou met een soortgelijke titel een territoriale claim impliceren. Zoals Amsterdam en Rotterdam elkaars stad bij voetbalwedstrijden niet bij naam maar enkel met 020 en 010 (of minder vriendelijk) willen aanduiden, zo noemen de Grieken hun buurland enkel Fyrom, ‘Ta Skopia’ of simpelweg ‘bandietenland’. De Macedonische taal betitelen ze als ‘het dialect van Skopje’.

En munitie voor het oprakelen van de kwestie is er elk jaar weer. Toen anderhalf jaar geleden een 22 meter hoge sculptuur van Alexander de Grote – de gewezen koning van Macedonië – op het centrale plein van Skopje verrees, zagen de Grieken dat als provocatie in het naam­dispuut. Afgelopen zomer gingen Griekse douaniers op hun beurt Macedonische ­nummerborden afplakken. En over twee weken wordt weer eens een Macedonische petitie voor naamserkenning, gericht aan de EU, EC, Navo en VN, aangeboden. Macedonië wil echter in de nabije toekomst tot de Europese Unie toetreden en hoopt in april groen licht te krijgen voor het begin van de onderhandelingen. En dus moet er voor de zoveelste keer bemiddeld worden over de naam, de reden ook waarom Macedonië nog steeds geen Navo-lid is.

Daarom moet gezant Matthew Nimetz volgende maand met nieuwe voorstellen komen. Detail: de inmiddels 73-jarige Amerikaan probeert al veertien jaar als mediator consensus over de naam te bereiken. Overigens doet hij dat voor een jaarsalaris van slechts één dollar. De verwachting is echter niet dat Griekenland het veto zomaar opheft. Bovendien heeft Macedonië met Bulgarije nog een onvriendelijke EU-buur, die een toetreding eveneens blokkeert.

Toch werd de hand van de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki onlangs vriendelijk geschud door een ambtsgenoot: de Rus Sergei Lavrov. Rusland wil meer grip op Zuidoost-Europa krijgen. En de Russisch-Macedonische betrekkingen zijn al decennialang goed.

Beter een goede buur dan een verre vriend, zo luidt het gezegde. Maar zolang de buren in de achtertuin amok blijven maken, zullen oude vriendschappen worden gekoesterd.