Rangoon – Op 2 juli trokken Somo, De Schone Kleren Campagne en het Myanmarese Action Labor Rights bij de klachtencommissie van het Nederlands Convenant Duurzame Kleding en Textiel aan de bel over C&A. Ze vinden dat het kledingbedrijf niet genoeg doet om misstanden in de fabriek in Myanmar van de Taiwanese textielfabrikant Roo Hsing, van wie C&A een belangrijke afnemer is, aan te pakken. Volgens hen saboteerde het management van de Taiwanese fabriek in 2018 de oprichting van een vakbond en dwong het de duizend werknemers een ongunstig bonussysteem te accepteren.

Volgens C&A is daar geen bewijs voor. Het verwijst naar een onafhankelijk onderzoek in februari dat C&A door het Myanmarese Smart liet uitvoeren. Deze organisatie zet zich in voor de verbetering van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Smart ontvangt onder andere financiële steun van de C&A Foundation, de huidige Laudes Foundation. Enkele werknemers van de fabriek verklaarden achteraf dat zij zich onveilig voelden tijdens de interviews.

Bedrijven die het kledingconvenant ondertekenen, verplichten zich om zich in te zetten voor het recht op vrije onderhandelingen door onafhankelijke vakbonden, een leefbaar loon en gezonde en veilige werkomstandigheden voor werknemers. Sinds 2016 meldden bijna zestig bedrijven zich aan, waaronder C&A.

Het is slechts de tweede keer dat een klacht wordt ingediend. Pauline Overeem, senior onderzoeker van Somo, ziet dit dan ook als een belangrijke testcase voor het functioneren van de klachtencommissie en voor de geloofwaardigheid van het convenant. Binnen een maand moet besloten worden of de klacht ontvankelijk wordt verklaard.

Werknemers zijn uiterst kwetsbaar in Myanmar. Vakbonden staan nog altijd in de kinderschoenen. Jarenlang opereerden ze ondergronds om informatie over de arbeidsomstandigheden vast te leggen, en hun verboden organisaties werden aangestuurd door ballingen. Toen rond 2011 prille hervormingen op gang kwamen, werd het recht op het oprichten van een vakbond wettelijk vastgelegd.

In Myanmar klinken waarschuwingen dat de crisis rond Covid-19 wordt gebruikt om de positie van mondige werknemers verder te verzwakken. De afgelopen maanden vielen duizenden ontslagen. Wie lid is van een vakbond wordt regelmatig als eerste de laan uitgestuurd.