Los Angeles – De legalisatie van recreatief gebruik van marihuana in Californië veroorzaakt een heuse goudkoorts: je struikelt over de coffeeshops of plezierwinkels en loopt vaker dan op de Wallen een wietwalm in. Marihuana-start-ups – vaak Ubers voor wiet – halen miljoenen durfkapitaal op. Iedereen high, iedereen rijk, is het credo. Maar legalisatie gaat gepaard met groeipijnen én juridische strijd.

In de thuisstaat van Silicon Valley concentreert die strijd zich uiteraard rondom een techbedrijf: de website Weedmaps. Naar eigen zeggen het grootste en betrouwbaarste platform waar vraag en aanbod in alle vormen samenkomen. Wie zin heeft in een al dan niet recreatief blowtje zoekt op de site naar leveranciers in de buurt en plaatst een bestelling. Of de aanbieder legaal is, is daarbij geen criterium.

Volgens de wetgever is de site daarmee de grootste aanbieder van illegaal geestverruimend materiaal en vehikel voor belastingontduiking. Het Bureau of Cannabis Control – dat licenties verschaft – dreigt met juridische stappen en boetes als de site leveranciers zonder vergunning niet verwijdert. De site maakt gebruik van een beoordelingssysteem dus – is het idee – het beste goud komt bovendrijven. Legaal of niet.

Het idee van legalisatie was nu juist om de zwarte markt de nek om te draaien. Dat levert meer belastinginkomsten op, creëert een nieuwe, legale economie en biedt bovendien meer zicht op kwaliteit van de producten. Afgeven van vergunningen gaat echter langzaam, tot frustratie van leveranciers die er al een in bezit hebben. Terwijl zij fors belasting betalen, handelen concurrenten zonder vergunning vrolijk door tegen een lagere prijs. En waarom zou je als consument meer betalen als dat niet hoeft? Bovendien verschillen de regels per stad. Steden hadden ruim een jaar de tijd om de administratie rond legalisatie op te tuigen, vele rommelen zich nog een slag in de rondte.

Weedmaps schaart zich genoeglijk achter de critici en wijst met de vinger naar overheden. ‘Wetgevers moeten eenduidige regelgeving en een goed georganiseerd vergunningensysteem optuigen’, aldus de website. ‘Pas dan laten we alleen leveranciers met een vergunning toe.’ Smeek je om vergeving of vraag je om toestemming? luidt de positioneringsvraag voor techbedrijven ten opzichte van overheden. Weedmaps kiest duidelijk voor het eerste en vooralsnog is het bedrijf daarmee aan de winnende hand. Gebruikers zal het een worst wezen; legaal of niet, er wordt geen blowtje minder om gerookt.