Cambodja heeft de werkloosheid afgeschaft

Phnom Penh – Het Cambodjaanse ministerie van Arbeid twijfelt er niet over: in Cambodja is 99,3 procent van de beroepsbevolking ook daadwerkelijk aan het werk. Het onderontwikkelde land heeft daarmee een van de laagste werkloosheidscijfers ter wereld en een veel lagere werkloosheid dan een doorsnee land in het Westen.

Het officiële werkloosheidscijfer geeft echter een nogal rooskleurige blik. In werkelijkheid is een groot deel van de Cambodjaanse bevolking dag in, dag uit aan het worstelen om een goed betaalde baan te vinden – en die bovendien te behouden.

Vooral de textielfabrieken, de immer uitdijende toerismesector en de duizenden bouwplaatsen bieden werkgelegenheid. Toch zijn veel Cambodjanen voornamelijk aangewezen op zichzelf. Zij verbouwen rijst, verkopen brandstof aan de kant van de weg, of gaan er op uit om blikjes en ander recyclebaar materiaal te verzamelen dat ze voor een paar centen doorverkopen. In de ogen van de regering zijn zij allemaal hard aan het werk.

In 2015 probeerden de Asian Development Bank (adb) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ilo) het door de overheid geschetste beeld al te kantelen. Want waar de overheid sprak over een werkloosheidscijfer van slechts 0,3 procent in 2013 kwamen deze organisaties uit op 2,3 procent. Vooral de hoge werkloosheid onder in de stad wonende jongeren valt op in hun onderzoek. In 2013 zat 7,8 procent van hen zonder baan, aldus adb en ilo.

Veel is er sindsdien niet veranderd. Experts van de Asian Development Bank willen dan ook dat de overheid veel meer inzet op onderwijs, want met de concentratie op laagbetaalde en laaggeschoolde arbeid lukt het Cambodja maar niet de economie te diversifiëren en structureel te transformeren.

Momenteel hebben hoger opgeleiden het niet per se makkelijker in Cambodja. Veel van hen komen na het behalen van een universiteitsgraad terecht in een baan die ver onder hun niveau ligt. Sommigen keren zelfs gedesillusioneerd terug naar het platteland, waar ze uit wanhoop hun ouders dan maar helpen met de rijstoogst. Officieel hebben zij dan een baan in de landbouwsector.

Veel meer werkzoekenden wijken uit nood uit naar het buitenland. Naar schatting vier miljoen Cambodjanen werken in één van de buurlanden. Zo ook Yu Ya, een 43-jarige vrouw die in een Thaise touwenfabriek werkt. ‘Mijn broers en zussen werken allemaal in Thailand’, zegt zij. Veel liever zou ze dicht bij huis werken. ‘Maar wat kan ik doen? Er zijn geen banen in Cambodja.’