Wat de premier betreft rijdt elke huizenbezitter met zijn landrover naar de doe-het-zelfwinkel om te beginnen met de aanleg van bijkeukens, garages, zwembaden, windmolens, boomhutten en broeikassen. Om deze diy-revolutie te stimuleren zal er geen bouwvergunning meer worden vereist zolang de lengte de negen meter niet overschrijdt.

In het Lagerhuis werd de versoepeling van de bouwpolitiek aangekondigd door Eric Pickles. De minister van Gemeenschappen is het opperhoofd van de zogeheten working-class Tories. Dat zijn de loodgieters, taxichauffeurs, slagers en machinisten die meer vertrouwen hebben in de Conservatieven dan in de sociaal-democraten. Een belangrijk onderdeel van hun droom is een twee-onder-één-kap met een tuin.

Pickles was de aangewezen bewindsman om deze achtertuinrevolutie aan te kondigen. Tot zijn vreugde vond hij Hilary Benn, de zoon van salonsocialist Tony Benn, tegenover zich. En daar ging Pickles: ‘De Right Honourable Gentleman is een miljonair en aristocraat. Hij is dus niet gewend om in maten kleiner dan hectaren te denken. Maar ik spreek als arbeidersjochie, trots op een tuin die kleiner is dan het croquetveld van de Right Honourable Gentleman.’ En zo voort en zo verder.

Toch zijn bedenkingen op hun plaats. De droom van de lagere en midden-middenklasse mag dan wel de vrijheid zijn om de achtertuin vol te bouwen, het wordt een nachtmerrie wanneer de buurman dat gaat doen. Het vergunningenstelsel was niet alleen bedoeld om via leges geld binnen te slepen, al was het wel een belangrijk motief van gemeenten, maar ook om mensen te beschermen tegen andermans wilde bouwplannen.

Nu al staan er wekelijks Bromet-achtige verhalen over heggen- en coniferenruzies in de krant. In het beste geval leiden ze tot bagatelzaken bij de bestuursrechter, in het slechtste tot moordprocessen. Als de natuur al zulke problemen oplevert, hoe zal het dan gaan met blinde muren en schuine daken? Gemeenteambtenaren, rechters en de hoofdredacteur van Country Life hebben gewaarschuwd voor burgeroorlogen in suburbia waarbij Acacia Avenue, Manor Close en Pine Grove in de vuurlinie zullen komen te liggen.