AMSTERDAM – ‘Mag ik je tampon zijn’, zei prins Charles ooit gepassioneerd door de telefoon tegen Camilla Parker Bowles, terwijl hij officieel getrouwd was met Lady Diana. Het in het geheim afgeluisterde gesprek werd afgedrukt in de kranten en veroorzaakte een golf van besmuikte commotie en veel roddel en achterklap. Camilla’s status als ex-vriendin van de Britse kroonprins was ten tijde van het sprookjeshuwelijk kennelijk geruisloos overgaan in die van minnares.

Nu – dertig jaar nadat de Britse kroonprins zijn grote liefde ontmoette, vier jaar na zijn scheiding van Lady Diana en vijf jaar na haar plotselinge dood – acht het koningshuis de tijd rijp voor een officiële erkenning van hun langdurige liefdesleven. Gisteren maakte de Britse koningin Elisabeth II naar eigen zeggen ‘een uniek gebaar’, door voor het eerst openlijk te spreken over hun relatie. De 54-jarige miss Parker Bowles kan zich verheugen op een officiële uitnodiging voor een concert in Buckingham Palace ter ere van het vijftigjarig jubileum van de vorstin. Ze mag samen met haar ex-minnaar – en mogelijk potentiële bruidegom – in het openbaar plaatsnemen in de koninklijke loge.

Voor de Britten is het slechts een formaliteit. Al veel langer hadden ze de vrouw die op geen enkele manier lijkt op de flitsende, beeldschone lieveling van het volk Lady Di, in de armen gesloten. Een liefde die zo sterk blijkt dat ze een mede door de Queen Mum georganiseerd huwelijk overleeft, krijgt van het Britse volk de unanieme goedkeuring. De Britten beschouwen dat ook als een sprookje. Met een happy einde.