Zo, eindelijk komt hardop uit wat ik al maanden roep: de katholieken roeren zich tegen Brinkman. De beschouwingen in de kranten over de doodschoppen die Lubbers Brinkman geeft, gaan over het afstaan van macht, over rancune omdat Brinkman het kabinetsbeleid heeft aangevallen, over een eventuele wens van Lubbers om door te gaan, maar het ligt zoveel eenvoudiger: de katholieken roeren zich.
Zou het CDA in de oppositie gaan? Moeten gaan? Is de automatische arrogante macht van het CDA doorbroken? Zal het CDA straks uiteenvallen? Zullen de machtsposities binnen het CDA worden herverdeeld zodat katholieken in meerderheid aan de top komen? Zullen er nieuwe partijen ontstaan zoals de NARP, de NKVP, het NCHU? We zullen het binnenkort merken. Spannend is het wel. Want het is ook nog denkbaar dat Brinkman wordt gedwongen fractievoorzitter te blijven. Hoewel, hij is nu wel erg aangeschoten wild en het verlies zal hem worden aangerekend.
Door de IRT-affaire, waarover direct meer, krijgt het CDA in ieder geval Hirsch Ballin niet meer op Justitie in een nieuw kabinet. Misschien wordt het vreemdelingenbeleid dan iets minder misdadig en gaat het de extreem-rechtse partijen iets minder in de kaart spelen. Mijn voorspelling is dat na een vervolgonderzoek naar de werkwijze van het IRT de positie van Hirsch Ballin, de procureur-generaal en de Utrechtse leiding aangetast zullen worden en dat het rapport-Wierenga dan de prullenmand in gaat.
Op naar 3 mei!