Inleiding

Carthago - Mythe en werkelijkheid van een verdwenen stad

In 1817 deed de Nederlandse militair ingenieur Jean-Emile Humbert een wereldvondst: hij ontdekte in Tunesië vier steles met Punische tekens erop. De stenen vormden de aanzet voor de herontdekking van het oude Carthago. Vier jaar later kocht de Nederlandse staat Humberts uitgebreide verzameling sculpturen, penningen, gesneden stenen en documenten en bracht ze onder bij de voorloper van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Met de tentoonstelling Carthago keert het museum dus terug naar zijn wortels. De collectie van Humbert is tijdelijk uitgebreid met topstukken van Tunesische musea, het Louvre, het British Museum en vele andere musea en vormt zo de grootste tentoonstelling over Carthago ooit in Nederland gehouden.

Carthago 27 november 2014 t/m 10 mei 2015

Bruiklenen

Musée national du Bardo, Tunis; Musée national de Carthage, Tunis; Musée du Louvre, Parijs;

British Museum, Londen; Soprintendenza del Mare, Palermo; Allard Pierson Museum, Amsterdam; EYE, Amsterdam; De Nederlandsche Bank; Numismatische Collectie, Amsterdam; Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, Amsterdam; Rijksmuseum, Amsterdam; Koninklijke Bibliotheek, Den Haag; Universitaire Bibliotheken, Leiden; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; Groninger Museum / Veenkoloniaal Museum, Veendam; Privé collectie, Gent