De verkopers leuren met T-shirts, petten, vlaggetjes en posters met afbeeldingen van El Comandante. Voor wie dat iets te alledaags is, zijn er Chávez-oorbellen, Chávez-actiepoppen en cd’s met door de president gezongen liedjes te koop. Sommige aanhangers van de president lopen er de hele dag mee rond, zoals de 41-jarige Rodolfo, die zijn huis niet meer zonder Chávez-pop verlaat. ‘Prachtig toch dat er zulke dingen van hem worden gemaakt? Hij verdient niet anders.’

De Chávez-commercie is een opvallende component van de quasi-religieuze verering van de op 5 maart overleden socialist, die vorige week nog eens werd benadrukt middels een door staatszender ViVe uitgezonden animatiefilmpje. Chávez wordt er in het hiernamaals ontvangen door linkse helden als Salvador Allende, Evita Perón en Che Guevara. En eerder jubelde interim-president Nicolás Maduro, namens regeringspartij psuv kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 14 april, al dat zijn leermeester er vanuit de hemel voor heeft gezorgd dat de Argentijnse kardinaal Bergoglio tot paus werd gekozen.

Uiteraard concentreren de verkopers zich vooral rond de heiligdommen van het chavisme: de militaire academie Fuerte Tiuna, waar het lichaam van El Comandante in de weken na zijn dood lag opgebaard, en het Museum van de Revolutie in sloppenwijk 23 de Enero, zijn (voorlopige) laatste rustplaats. Het heeft veel weg van de tientallen winkeltjes bij katholieke heiligdommen als de basiliek van Guadalupe in Mexico-Stad, waar afbeeldingen van de paus, kruisbeelden en heiligenbeelden met evenveel enthousiasme worden verkocht. In diezelfde wijk is sinds kort trouwens ook een muurschildering te bewonderen, waarin Chávez aan de zijde van Jezus Christus en de Venezolaanse onafhankelijkheidsheld Simón Bolivar staat.

De ironie wil echter dat de verkoop van chavistische prullaria onderhevig is aan de tucht van de markt. Volgens een verkoper bij Fuerte Tiuna kostte het gemiddelde Chávez-affiche in de eerste dagen dat de president er lag opgebaard zo’n veertig bolivares (6,5 euro), maar is de prijs inmiddels gezakt naar tien bolivares. Het zou Chávez zelf een gruwel zijn geweest.