Niet toevallig kwamen die dramatische berichten steevast uit de hoek van oppositionele media die opgewonden vooruitkeken naar de presidentsverkiezing op 7 oktober aanstaande. Naar eigen zeggen is Chávez inmiddels kankervrij. En inderdaad: sinds enkele weken verschijnt de 58-jarige ex-beroepsmilitair weer springlevend op radio en tv en op verkiezingsbijeenkomsten.

Sterker nog, Chávez heeft in de opinie­peilingen een voorsprong van vijftien ­procent op zijn tegenstander, de veertigjarige ­liberaal ­Henrique Capriles. Deze zoon van een ­Russisch-Poolse joodse moeder en een vader met ­wortels in ­Curaçao probeert zich van Hugo Chávez te ­onderscheiden door de nadruk te ­leggen op zijn jeugdigheid. Henrique Capriles legt de ­kilometers naar zijn verkiezings­bijeenkomsten het liefst lopend af om aan te tonen hoe fit hij is.

In het geruchtengekke ­Venezuela gaan legio mensen ervan uit dat Chávez zijn kanker eenvoudigweg verzonnen heeft om sympathie te wekken onder de kiezers.

Ondanks de voorsprong van Chávez in de peilingen zijn deze verkiezingen spannender dan ooit voor de man van het bolivariaanse socialisme. Voor het eerst in de dertien jaar dat hij aan de macht is, staat praktisch de hele oppositie achter één serieuze tegenkandidaat. En er gaat te veel mis in de oliestaat om te doen alsof er niets aan de hand is. ‘De corruptie, de misdaad, de vaste wisselkoers, de onteigeningen’, dreunt Jaime Perez op. De ex-militair heeft uit teleurstelling over Chávez ontslag uit het leger genomen: ‘In dit land kun je je recht niet meer halen. Het leger, de justitie, de politici, iedereen is corrupt. En hoe kunnen we verwachten dat er nog iemand in Venezuela investeert als je elk moment onteigend kunt worden?’ Perez ziet niet reikhalzend uit naar de dood van Chávez: ‘We hebben inmiddels vijftien gewapende groepen in het land die deels door Chávez zijn bewapend om de revolutie te verdedigen. Als Chávez sterft, voorzie ik een burgeroorlog.’ Beursspeculanten kijken anders tegen de ziekte van El Comandante aan. Het vooruitzicht van een ondernemersvriendelijker president deed de beurs van Caracas afgelopen jaar met 81 procent omhoog schieten.