Shanghai – Als iets zo belangrijk is voor de Communistische Partij dat ze wil dat iedereen oplet, dan noemt ze het een revolutie. De ‘toiletrevolutie’ heeft daarmee ongekend gewicht gekregen. Xi Jinping benadrukt het belang van betere wc’s voor het toerisme, schreven staatsmedia. ‘Telkens als Xi het platteland bezocht, vroeg hij lokale inwoners naar de toestand van de toiletten die ze gebruiken.’

De president wenste vervolgens te benadrukken dat schone toiletten belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een ‘nieuw platteland’. Een ‘toilet upgrade’ is niet alleen goed voor het toerisme, maar ook voor de werk- en leefomgeving van mensen. Ze verbetert het beschavingsniveau van de Chinese samenleving.

Is het dan zo slecht gesteld met de wc’s op het platteland? Toiletten op sommige toeristische plekken zijn inderdaad alleen met de neus dichtgeknepen te betreden. Neem de openbare toiletten aan de rand van de rivier Li, die tussen Guilin en Yangshuo stroomt. Alvorens in bootjes te stappen, die een fenomenaal uitzicht bieden op het Karstgebergte, doen bezoekers hurkend tussen schotten hun behoefte. Er is geen stromend water en de ammoniaklucht die opstijgt uit stilstaande pis in de gootjes, doet gevaar voor de gezondheid vermoeden. Op andere plekken moeten toeristen tussen de maïsplanten plassen of op een open plek naast de varkensstal.

De toiletrevolutie werd in 2015 ingezet. Sindsdien zijn er op toeristische hotspots 68.000 toiletten bijgekomen of verbeterd. Tot 2020 moeten er nog eens 64.000 toiletten bij. Lokale ambtenaren zijn aangemoedigd het openbare sanitair te renoveren. Dat zou ook een einde moeten maken aan ‘slechte gewoontes onder toeristen’. Vermoedelijk doelt Xi op wildplassen en -poepen, een gewoonte die wordt toegeschreven aan plattelanders die zo snel rijk geworden zijn dat hun manieren wat zijn achtergebleven – ze zijn geen wc gewend. Zo hangen er op deuren in openbare toiletten vaak nog waarschuwingen: niet op de wc-bril gaan staan om hurkend je behoefte te doen!

Inmiddels is de aandacht van de toiletrevolutionairen verbreed naar huis-tuin-en-keukenwc’s. Ook in veel plattelandshuishoudens doen Chinezen bij gebrek aan riolering of stromend water hun behoefte op geïmproviseerde voorzieningen. De belabberde toestand van het sanitair staat in geen verhouding tot China’s economische welvaart. Tijd dus voor een toiletrevolutie.