Peking - Een uitzonderlijk telefoontje, vorige week: het ministerie van Buitenlandse Zaken belde met het verzoek of ik me wilde onthouden van ‘illegale’ activiteiten. ‘Specifiek’, voegde de woordvoerder daaraan toe, ‘bedoelen we uw mogelijke aanwezigheid op Wangfujing.’ Afgezien van de vraag of mijn bewegingen in Peking volgens de huidige Chinese wet in die mate kunnen worden beperkt, is het duidelijk dat de dominorevoluties in de Arabische wereld de Chinese autoriteiten niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Sinds enkele weken roepen activisten op tot een Chinese ‘Jasmijn-revolutie’ naar voorbeeld van Egypte en Libië.

Maar hoewel bij de wekelijkse ‘protestwandelingen’ in de winkelstraat Wangfujing tot nu toe nauwelijks demonstranten komen opdagen, zit de schrik er duidelijk in. Politie en buitenlandse correspondenten overtreffen in aantal weliswaar de aanwezige demonstranten, maar dat weerhoudt de twee partijen er niet van om soms flink met elkaar in de clinch te raken. In Shanghai werden tijdens het afgelopen weekend vijftien buitenlandse journalisten aangehouden en de Nederlandse correspondent Remko Tanis zag z'n paspoort geconfisqueerd. Eerder werden in Peking zestien buitenlanders afgevoerd en een Bloomberg-medewerker kreeg zelfs stevige klappen toegedeeld.

Lastige incidenten, die minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi maandag echter glashard ontkende. ‘Dit soort zaken zijn niet voorgevallen’, zei hij. ‘China is een land onder wettelijk gezag en we hebben ons altijd gehouden aan wetten en reglementen met betrekking tot buitenlandse journalisten.’ Ook over mogelijk toenemende spanningen onder de bevolking wilde hij niets weten: ‘Het volk heeft een gelukkig Chinees Nieuwjaar achter de rug en nu zijn we weer hard aan het werk en concentreren ons op de nationale groei.’ Welhaast tegelijkertijd werd bekend dat China dit jaar 65 miljard euro aan binnenlandse veiligheid gaat uitgeven. Dat is 12,7 procent meer dan vorig jaar.