China zet de schandalen in Europa graag flink aan

‘24 doden en zeshonderd zieken tot nu toe’, zo vraagt onder anderen kledinghandelaar Duan Ge op ietwat geringschattende toon, ‘en daar staat dus iedereen van op z'n kop? Hier hebben we elke dag wel zo'n geval en als we ons daar ook zo druk over zouden maken hebben we geen leven meer.’

Peking - Europa hoeft niet te rekenen op het medeleven van veel Chinezen als het aankomt op het EHEC-schandaal. Uit wat snel verzamelde reacties in Peking klinkt vooral verbijstering door dat een voedselvergiftiging van een dergelijk ‘beperkte’ omvang al wekenlang de wereld in beroering houdt.

Zo blijkt inderdaad dat alleen al tijdens het schrijven van dit stukje, op een doordeweekse ochtend, in de provincie Zhejiang meer dan honderd kinderen met ernstige loodvergiftiging in het ziekenhuis werden opgenomen. In een ander geval werd bij meer dan vijfhonderd bewoners van het gehucht Yangxunqiao vierhonderd tot zeshonderd microgram lood per liter bloed aangetroffen. En op dezelfde ochtend riep de centrale regering op om acht soorten levensmiddelen ogenblikkelijk van de winkelschappen te halen vanwege ‘gevaarlijke hoeveelheden’ zware metalen. Schandalen die in Europa en Amerika ongetwijfeld tot mateloze opwinding zouden leiden, maar die Chinezen noodgedwongen als een dagelijkse koude douche stoïcijns van zich laten afglijden.

Chen Li, lerares op een lagere school, zegt al lang murw te zijn van alle voedselschandalen, maar wil nog wel kwijt dat ze steeds verbaasder raakt over het verschil in berichtgeving als het gaat om nationale of internationale incidenten. ‘Ieder geval in het Westen wordt hier in de media altijd heel dramatisch gebracht, terwijl verslaggeving van grotere rampen in China niet wordt gemeld of alleen op de binnenpagina’s te vinden is.’
Dat valt niet alleen Chin Li op. ‘Tot voor kort lukte het de overheid heel aardig om de bevolking relatief onmondig te houden, door problemen in het buitenland te benadrukken en de eigen kwesties min of meer te verdoezelen’, zegt socioloog Wang Xiangzhen. ‘Maar dat lukt tegenwoordig heel wat minder, met alle informatiestromen die nu voorhanden zijn.’