Golf, geldt dat wereldwijd niet als het elitaire spelletje bij uitstek? Is een golfbaan in spartaans Cuba niet zoiets als een bordeel in een godshuis? En heeft de puriteinse leider van communistisch China niet pas nog een verbod uitgevaardigd op de aanleg van golflinks, symbool van corruptie, verspilling en westerse decadentie? Ja. Maar als er geld te verdienen valt, moet je niet zeuren over ideologie. De enigen die zichzelf trouw zijn gebleven, zijn de Amerikaanse toeristen.

Amerikaanse toeristen. Dat waren toch die schatrijke geilaards die hun weekends doorbrachten in de bordelen en gokpaleizen van Havana? De revolutionairen van Fidel Castro maakten een resoluut einde aan die uitstapjes. Dat was in 1959. Twee jaar later begon de Amerikaanse boycot. Er zijn ruim een halve eeuw en negen Amerikaanse presidenten overheen gegaan voordat Barack Obama durfde te concluderen dat die boycot mislukt was. Als binnenkort de relaties tussen de VS en Cuba worden hersteld, zullen ook de Amerikaanse toeristen weer massaal het eiland weten te vinden.

Sinds Mao Zedong hebben de Chinese leiders een problematische relatie met golf. Mao verbood het spel, want golf en proletariaat ging niet samen. Toen onder Deng Xiaoping rijk worden glorieus werd, raakte golf weer in zwang. Golflinks werden voor lokale partijbazen een gouden inkomstenbron, de nouveaux riches stonden in de rij om lid te worden. Een van de nieuwe resorts was Mission Hills Golf Club, het grootste golfcomplex ter wereld (twintig vierkante kilometer, twaalf 18-holes-banen). In 2004, toen China tweehonderd links had, verbood de regering de aanleg van nieuwe banen. Ze vraten immers landbouwgrond, slorpten het spaarzame water op en bevorderden de corruptie.

Lokale leiders hebben het verbod massaal ontdoken, er zijn er nu ruim zeshonderd. In maart kreeg Tiger Woods 16,5 miljoen dollar voor de herinrichting van een groot golfcomplex in Peking. Kort daarna verklaarde corruptiebestrijder Xi Jinping 66 golfbanen illegaal. Maar met golf op Cuba heeft China geen problemen. Cuba ook niet. Er moeten zeker twaalf golfresorts komen. Leuk voor de Amerikanen. De cyclus is rond.