Nairobi – De vertedering die de babyneushoorn opwekte, werd haar fataal. Met camera in de aanslag stoof de Chinese toerist op het beestje af. Klík. Moeder neushoorn werd woest en sloeg genadeloos toe. De dame overleed aan haar verwondingen. Hoe tragisch ook, nieuw is het niet: dit soort krantenberichten over confrontaties tussen mens en wildlife verschijnen al jaren in Keniaanse kranten.

Opzienbarend is eerder de herkomst van de toerist. Steeds meer Chinezen beginnen de safariparken te ontdekken. Afgelopen hoogseizoen vertienvoudigde het aantal Chinese toeristen dat Kenia bezocht ten opzichte van het jaar ervoor. In Amboseli National Park, een olifantenparadijs aan de grens met Tanzania, oversteeg het aantal Chinese safarigangers dit jaar zelfs het aantal westerlingen.

Met dank aan cctv, de Chinese staatstelevisie, die vorig jaar een twee uur durende live-uitzending over de migratie van wilde dieren in de Masai Mara uitzond. Kort daarna bezocht de populaire actrice en goodwill-ambassadeur voor het United Nations Environment Program (Unep) Li Bingbing het Samburu National Park. Op Bono-iaanse wijze bracht ze in het kielzog van haar ‘strijd tegen illegale ivoorhandel’ (grootste afnemers: Chinezen) ook nog even de vakantiemogelijkheden in beeld.

Goed voor de Keniaanse economie, maar de komst van de Chinezen gaat ook gepaard met culturele akkefietjes. Safarigids Peter is een rustige Masaai met jaren ervaring in het Amboseli Park. Naïeve toeristen houdt hij gewoonlijk bij de les met een krachtig ‘Be carefull, these are wild animals!’. Dat mislukte bij de man uit het Chinese reisgezelschap in zijn jeep. Voor Peter kon ingrijpen sprong hij naar buiten, hurkte naast een slapende leeuw en zwaaide lachend naar de telelenzen van zijn joelende reisgenoten. Net op tijd klom de toerist de jeep weer in.

Peter wijst naar de ingang van het park. ‘Chinese investeerders kochten daar land op van lokale Masaï en bouwden een grote lodge. Volgeboekt tot na Kerstmis, compleet met karaoke-avonden en Chinese televisie.’

Ook elders in Kenia verrijzen op Chinezen ingerichte hotels. Een welkome ontwikkeling, vindt de Kenyan Toerist Board, nu de traditionele toeristenstroom uit de Verenigde Staten en Europa stagneert door de economische crisis en het Westgate-effect. Tijdens een recent staatsbezoek aan China sleepte president Uhuru Kenyatta daarom stapels promotiemateriaal over zijn land met zich mee. Hij mikt op de komst van honderdduizend Chinese toeristen in 2016. Kenya Airways helpt alvast een handje mee door vanaf januari wekelijks drie keer op en neer naar Guangzhou te vliegen. De Chinese programmamakers van de live-uitzending over safariparken denken alvast vooruit: hun uitzending staat dit jaar volledig in het teken van toeristen-educatie.