In China roken 350 miljoen mensen. Eenderde van de wereldwijde consumptie van sigaretten wordt hier opgerookt. Tweederde van de mannen rookt. De helft van de rokers zal aan zijn verslaving sterven, concluderen wetenschappers van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen, het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en de Oxford Universiteit in The Lancet.
Het aantal mensen dat in 2030 sterft aan een aandoening veroorzaakt door tabak zal zijn gestegen tot twee miljoen; in 2010 waren dat al één miljoen doden. Tabak is de doodsoorzaak van eenvijfde van de sterfgevallen onder mannen tussen veertig en 75.
Er moet dus iets gebeuren. In de South China Morning Post zegt Wu Yiqun van het onderzoekscentrum voor gezondheidsontwikkeling: ‘De toekomst van China is gebouwd door gezonde jongeren; er is geen Chinese droom als ze te vroeg sterven.’ Wu spoort de regering aan om meer te ondernemen tegen de machtige tabakslobby. ‘Het zal onze economie echt niet schaden, want het is een geleidelijk proces. We vragen niet om een onmiddellijke sluiting van alle tabaksplantages.’
De auteurs suggereren een aanpak zoals in Europa. Daar is het aantal tabaksdoden de afgelopen twintig jaar sterk gedaald, deels door de sterke prijsstijgingen. ‘Dat zou tientallen miljoenen levens kunnen redden.’ Het is een lastige kwestie voor de regering, want China is ook een van de grootste tabaksproducenten ter wereld.
In het kader van een gezonder China, waarbij een betere luchtkwaliteit de hoogste prioriteit krijgt, wordt er toch actie ondernomen. In juni werd een rookverbod opgelegd voor openbare ruimtes in de hoofdstad Beijing. In restaurants mag nu bijvoorbeeld niet meer gerookt worden.
Bijzonder is dat de regering zich in haar antirookcampagne op vrouwen richt. Slechts 3,2 procent van de Chinese vrouwen rookt. Bovendien zijn het vrijwel alleen oudere vrouwen die roken. Maar de regering heeft een strategie: Chinese vrouwen zijn een stuk mondiger dan mannen en zullen sneller klagen over sigarettenrook.