Uit!

Claire Harvey

Het werk van Claire Harvey wordt bevolkt door kleine, in zichzelf gekeerde figuren. Ze verrichten ogenschijnlijk betekenisloze handelingen: slenteren, knielen en wachten. Vaak is er niet veel meer zichtbaar dan hun silhouet, waardoor ze doen denken aan anonieme voorbijgangers op straat.

Hun vluchtige verschijningen zijn geschilderd op kwetsbare materialen zoals stukjes plakband, Post-its en glasdia’s.

Medium 5c. 20swept 20away  202007 20 detail

Hoewel Harveys miniatuurfiguren van bescheiden formaat zijn, beschikken zij over een opvallend overtuigende aanwezigheid. Dat is voor een groot deel te danken aan de vaardigheid waarmee ze geschilderd zijn. Sinds enige tijd bevolken ze ook schilderijen van handzaam formaat, en nemen ze verrassend grote afmetingen aan in overheadprojecties. In Harveys projectie-installaties worden de figuren gecombineerd met echte voorwerpen: een hoopje zand wordt een onmetelijke woestijn, een leeg schildersdoek dient als kruk, een ei verwordt met grote vanzelfsprekendheid tot onderwerp van contemplatie.

Medium 2. 20the 20break  202004  20oil 20on 20canvas 40 20x 2040 20cm

In het Stedelijk Museum Schiedam is momenteel een selectie te zien uit het werk dat Harvey de laatste vijf jaar maakte. Schilderijen, tekeningen, sculpturen en projecties worden in één grote ruimtelijke installatie getoond.

Claire Harvey – Little Time. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 13 juli. www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Zie ook het artikel: Gedachtenspoortjes van Bert Mebius

Fotobijschriften:
Claire Harvey
The Break, 2004
Olieverf op doek
40 x 30 cm
Particuliere collectie
Foto: Gert Jan van Rooij

Claire Harvey
Swept Away, 2007
Olieverf op glas, karton en zand
afmetingen variabel
Particuliere collectie
Foto: Gert Jan van Rooij