Schop de mensen tot ze een geweten krijgen. Beter dan Louis Paul Boon het zei is het niet te zeggen. Je kunt heel veel praten en uitleggen en betogen, maar er komt een moment dat alleen een schop helpt. Een keiharde schop onder de luie kont van de mens, opdat hij eindelijk eens gaat nadenken.
Schop de kinderen tot ze gaan sporten. Dat dachten ze in Rotterdam, in navolging van de grote Boon, toen ze een project startten om kinderen uit achterstandswijken aan het bewegen te krijgen. Daartoe werden schoolsportverenigingen opgericht waarin kinderen uit de ‘sociaal meest gekwelde wijken’ van Rotterdam samen aan sport kunnen doen. Zij zijn ‘de kampioenen van de toekomst’, zoals oud-coach Leo Beenhakker zei.
Het begon op Katendrecht, toen een directeur van een basisschool meldde dat zijn kinderen nauwelijks konden sporten in een wijk ‘die leed onder de verveling van doelloos op straat rondzwervende kinderen’. Rotterdam Sportsupport, een van de betrokken partijen, concludeerde toen: ‘Op dat moment hebben we gezegd: als de kinderen de weg naar de sportclub niet weten te vinden, moeten we de sportvereniging de weg naar het kind wijzen.’
En dat is gebeurd. Voor het begon leden veel te veel kinderen aan overgewicht. Ze deden niet aan sport, want er was geen sport. Nu staat er op een schoolmuur geschreven: ‘Onze school is lekker fit en doet mee aan de schoolsportvereniging’. Dat komt door het Lekker Fit-project, waardoor de school bewegingsonderwijs kan laten geven door een vakdocent.
De kinderen zijn enorm gemotiveerd en er zijn al diverse talenten ontdekt, die in de toekomst een kampioen kunnen worden. Mooi is dat toch. Dat dat gebeurt.
Samen met de GGD werd een Gezonde School-project gestart alsmede de actie SchoolGruiten: twee jaar lang lag er elke dag een stuk fruit voor de kinderen klaar. ‘Nu weten ze wat een kiwi is en komen ze zelf met gezonde producten naar school.’
Krachtwijken worden prachtwijken omdat achterstandskinderen voorsprongkinderen worden, die van alles samen doen en zich sociaal ontwikkelen. Ze vervelen zich minder, hangen niet meer rond op straat en voelen zich fitter. Lekker Fit zelfs. Een moeder zegt over haar dochter, die ook op een schoolsportvereniging zit: ‘Ze heeft nu niet meer zo veel tijd om alleen maar televisie te kijken of achter de computer te kruipen. Ze volgt alles van volleybal en heeft zichzelf ten doel gesteld topvolleybalster te worden. Ik merk dat ze een stuk gezonder is en geen overgewicht meer heeft.’ Bovendien heeft ze allemaal vriendinnetjes gekregen.
De kinderen vinden het leuk. Rotterdam wil ze dan ook leren dat ‘sporten leuk is’.
‘Leuk hè, jongen, sporten?’
‘Nou mam, eigenlijk…’
‘Nee, je vindt het leuk. Dat hebben we afgesproken. Met die meneer van de gemeente.’
‘Oké, het is leuk.’
‘En het is toch ook fijn dat je nu geen tijd meer hebt voor overgewicht?’
Het is allemaal echt leuk, ook dankzij het project SchoolDauwkost, dat op het principe van de SchoolGruiten-actie is gebaseerd en waarbij elke dag een stuk rauwkost wordt uitgedeeld. Ook de pilot SchoolGruesli belooft veel: vezels en granen voor iedereen.
Naast Lekker Fit is er ook Lekker Dik, waarin de kinderen leren dat het heus niet erg is als je groot en sterk en volslank bent, zolang je dat maar op een gezonde (en leuke!) manier doet. Per slot van rekening moeten er ook kogelstoot- en worstelkampioenen voortkomen uit de schoolsportclubs.
Het project Lekker Puh leert de kinderen respect voor anderen opbrengen, ook al hebben die het minder dan zijzelf, bijvoorbeeld omdat ze dik zijn.
Door Lekker Bek kunnen de kleine atleten ontdekken wat voeding betekent voor het lichaam. En Lekker Gek, een facultatief project na schooltijd, biedt ontspanning ‘op een leuke maar verantwoorde manier’. Daar mag iedereen alles zeggen wat op zijn of haar hart ligt en is het verboden om boos te worden.
Maar het meest wordt verwacht van Lekker Leuk, dat volgende maand van start gaat. Initiatiefneemster is Erica Terpstra, onvermijdelijk en onmisbaar, die liet weten: ‘Voor kinderen is sporten vaak nog iets competitiefs; ze willen altijd winnen. Door Lekker Leuk komen ze erachter dat je niet per se hoeft te winnen om toch plezier te hebben. Het werkt, dat zagen we in de try-outs: kinderen die eerst niet tegen hun verlies konden, accepteerden met een glimlach een nederlaag. Zelfs zei er een tegen zijn tegenstander: “Leuk voor je, hoor, dat je hebt gewonnen.” Kijk, now we’re talking.’
Ten slotte volgt in het najaar de actie SchoolFroenten.