Co Adriaanse is weer terug. Dat is het voordeel van een uitgerangeerde voetbaltrainer: hij kan altijd wel weer ergens terecht. Het vertrek van Co bij Ajax had toch iets van het vertrek van Ad bij de PvdA en in iets mindere mate van Hans bij de VVD. Alledrie worstelden ze als leiders van een topclub op het verkeerde moment bij de verkeerde club met hun imago. Ad Melkert en Hans Dijkstal zouden zonder 11 september en zonder Pim For tuyn de gevierde lijsttrekkers zijn geweest. Maar de twee net genoemde toevalligheden maakten ineens duidelijk dat ze als aanvoerders van de leidende partijen dansten op de golven van hun routine. Te laat ontdekten ze dat ze nog leefden in de verleden tijd, dat hun partijen waren ingedut in de lakens van de macht. Jammer, maar helaas.

Net als Adriaanse hebben we Melkert en Dijkstal na hun gedwongen vertrek nog maar zelden prominent gezien. Wat moesten ze ook? Dijkstal had in een ruil met Ayaan Hirsi Ali betrokken kunnen zijn. Je kunt je afvragen welke overstap opmerkelijker zou zijn.

Wél weer helemaal terug is Co Adriaanse, als trainer van AZ. Dat is een club voor Adriaanse. AZ is een operettevereniging, geleid door een schatrijke voorzitter die zijn nouveau riche niet vertaalt in een patserige Bentley maar in een protserig museum. Hij lijkt beschaafd. Ook het rumoer rond de komst van Adriaanse was weer typerend voor het operettegehalte van AZ. Dat Henk van Stee werd ontslagen als trainer leek logisch. Van Stee heeft er niets van gemaakt, of het moet zijn dat hij de selectie heeft teruggebracht tot blonde boerenzonen en enige afwijkende donkerblonde buitenlui. Die Van Stee was al zo lang bezig met het indekken van zijn eigen positie dat hij echt meende dat hij directeur kon worden toen hij bleef falen als trainer. Dus had hij het na zijn terechte ontslag over halve waarheden die zo typerend waren voor AZ, halve waarheden waar we hem anderhalf jaar niet over hadden gehoord.

Maar goed, Co is terug. En hoe. Net zoals Van Gaal deed bij zijn aantreden als bondscoach overhandigde Adriaanse tijdens zijn inaugurele persconferentie in Alkmaar de pers een fluwelen handschoen. Hij had fouten gemaakt bij Ajax, had Ajax naar buiten niet goed verkocht. We hadden de echte Co niet leren kennen. Kortom, hij deed wat Ad Melkert in zijn afscheidsinterview met Paul Witteman nadrukkelijk naliet. Co is er klaar voor, AZ gaat gouden tijden tegemoet.