Achter het pseudoniem ‘Elena Ferrante’ zou Marcella Marmo (70) schuilgaan, een docente moderne geschiedenis aan de Universiteit van Napels. Haar naam zou de onmiskenbare uitkomst zijn van een identiteitspuzzel die valt te herleiden tot deel 2 van het vierluik De geniale vriendin, dat Elena Ferrante vorige week een nominatie voor de Man Booker Prize opleverde.

In dat deel, ‘De nieuwe achternaam’, beschrijft hoofdpersonage Elena Greco haar tijd als studente aan de Universiteit van Pisa. Elk jaar biedt deze universiteit een paar buitengewoon getalenteerde studenten met weinig geld een studiebeurs. Dat geluk valt de armeluisdochter Elena Greco uit Napels ten deel, net als Marcella Marmo van 1964 tot 1966. De beschrijvingen van het studentenleven in Pisa, de topografie van de stad, alles wijst op exact die periode, beweert Marco Santagata (68), zelf oud-student en momenteel docent Italiaanse literatuur in Pisa.

Een aantal dingen kan alleen geschreven zijn door iemand die daadwerkelijk in Pisa is geweest krap vóór de immense overstroming van de Arno in november 1966, toont Santagata aan. De Ponte Solferino, de brug vanaf welke de jaloerse Elena Greco het dagboek van haar ‘geniale vriendin’ Lila in de Arno gooit, werd weggeslagen door de overstroming. Een straat in Pisa die ze aanduidt met Via XXIX Maggio veranderde kort na 1966 van naam. Typische gebruiken en regels aan de Universiteit van Pisa van vóór 1968, het jaar van de studentenbevrijding, kun je alleen kennen als je er bent geweest, meent Santagata, wiens onthulling in Italië zeer serieus wordt genomen.

Meer aanwijzingen zouden Marcella Marmo tot de ideale Elena Ferrante maken. Haar afwerende, gesloten karakter, bijvoorbeeld. Het feit dat ze zich heeft gespecialiseerd in de geschiedenis van de camorra, de Napolitaanse tak van de maffia, die in de Geniale vriendin-cyclus een hoofdrol vervult. Een citaat dat ze in 2014 gebruikte voor de nagedachtenis van haar man, de Napolitaanse arts/schilder Guido Sacerdoti, een neef van de beroemde schrijver Carlo Levi: ‘De geschiedenis is de bagageband van een vliegveld die onze koffers brengt: wanneer je denkt dat je ze al kwijt bent, komen ze ineens te voorschijn…’ Hetzelfde citaat staat in ‘De nieuwe achternaam’ uit 2012. Marcella Marmo ontkent uiteraard alle overeenkomsten en beweert ‘dat het kleine beetje creativiteit dat ik heb volledig aan het koken wordt besteed’.