Paramaribo - Of oppositieleider Fred Derby krijgt gelijk - «Bouterse is een tandenloze tijger» - ofwel de man van de straat: «Als Bouterse zich zo rustig houdt, dan voert hij vast iets in zijn schild.» Derby deed zijn uitspraak toen Bouterse, nog niet door Wijdenbosch verstoten, ondanks zijn veroordeling door de Haagse rechtbank wegens grootscheepse drugshandel nog altijd hoog van de toren blies. Inmiddels lijkt die tandenloze tijger ook het grommen te zijn verleerd. Terwijl alle partijen en combinaties met veel tamtam, vlagvertoon en een hoop open deuren op jacht zijn naar de kiezersgunst, blijft het in verhouding opvallend rustig rondom de Millennium Combinatie. Onder die krachteloos klinkende naam gaat de NPD van Bouterse de verkiezingen van 25 mei in, met als voornaamste bloedbroeder de Javaanse ktpi van Willy Soemita.
Vooral president Wijdenbosch strooit kwistig om zich heen onder het vaandel van de dnp 2000, die zich kortgeleden van de NPD afsplitste. Achterstallige ambtenarensalarissen worden weggewerkt door middel van monetaire financiering. En behalve dat deze week de futuristische brug over de hoofdstedelijke Surinamerivier wordt opgeleverd - eindelijk is na vijftig jaar de fysieke eenwording van het land een feit - geeft hij in allang vergeten rurale gebieden het «startsein voor elektrificatie». Dat houdt slechts het plaatsen van een eerste houten paal in. Of er daadwerkelijk elektriciteit komt, zal hem een worst wezen. Als maar de indruk wordt gewekt dat híj verlichting brengt. Zo heeft Wijdenbosch niet alleen het bruggenproject, een geesteskind van de ndp, maar ook psychologisch de lijfspreuk van de NPD «leti a faya» (ontsteek het licht) gekaapt.
Maar waarom horen we zo weinig van Bouterse? Ongetwijfeld zal hij op de valreep met een stormram opdraven. Natuurlijk is het onmogelijke nog mogelijk en blijft iedereen nog even in spanning. Maar aangenomen moet worden dat het de NPD net zo zal vergaan als het FC Barcelona van Louis van Gaal tegen Valencia: achteraf op voorhand kansloos. De massameetings van de andere partijen kenmerken zich door vuilspuiterij. Opvallend is echter dat er nauwelijks wordt gerept over Bouterse. Het lijkt of politiek Suriname het volk verstandig genoeg acht om zelf de balans op te maken. Over het bankroetbeleid van Wijdenbosch liet Bouterse zich ontvallen: «Je politieke opponenten hoeven geen campagne meer te voeren.» Maar het lijkt vooral op hemzelf te slaan: niemand wil een internationaal gezochte en veroordeelde drugsbaron als president. Dat weet Bouterse zelf ook. Hoewel hij lijsttrekker is, verwachten vriend en aartsvijand dat hij ook zal bedanken voor de makkelijk haalbare parlementszetel. Volgens betrouwbare opiniepeilingen komt de NPD als een luis in de pels uit de verkiezingsbus tevoorschijn (vijf procent), die hooguit zal zorgen voor wat najeuk.