Seoul - Het zijn McCarthy-achtige tijden in Zuid-Korea. Nadat het eiland Yeonpyeong eind november werd bestookt met Noord-Koreaanse bommen en granaten stofte de Zuid-Koreaanse regering een oude passage af uit haar nationale veiligheidswet. ‘We zullen optreden tegen diegenen die sympathiseren met de communistische staat’, zo benadrukten openbaar aanklagers in Zuid-Korea in een persbericht.
Ze voegden de daad bij het woord. Er werd een arrest uitgeschreven voor 22 burgers die zich schuldig maken aan het ‘verspreiden van valse informatie’ en ‘het verwarren van het publiek’. Onder meer netizens die ergens op internet beweerden dat Zuid-Korea als eerste schoot, konden rekenen op een telefoontje van de politie. Die weet de ‘daders’ deze dagen makkelijk te vinden: kort na het aantreden van de conservatieve president Lee Myung Bak in 2008 werd de zogenaamde ‘echte naam verificatiewet’ ingevoerd: overal op internet moeten de Zuid-Koreanen hun sofinummer invoeren om te kunnen participeren. Dat maakte het mogelijk om al meer dan tweehonderd internetters te arresteren voor hun kritiek op het beleid van Lee, die maandag benadrukte dat eensgezindheid onder het volk noodzakelijk is voor de nationale veiligheid.
De president was de progressieve retoriek van zijn twee linkse voorgangers helemaal zat. Die benaderden de noorderburen met de zogenoemde Zonneschijn-politiek, geïntroduceerd door president Kim Dae-jung, die daar de Nobelprijs voor de vrede voor kreeg. Met die respectloze Noord-Koreanen valt niet fatsoenlijk te praten, vindt Lee Myung Bak - wie niet horen wil moet maar voelen. Dus stopte hij de afbouw van de dienstplicht, investeerde flink in het Amerikaans-Koreaanse leger en deed alleen maar voorwaardelijke zaken met Pyongyang. En de laatste afbraak van de Zonneschijn-politiek werd afgelopen week zichtbaar in het sentimenteel handelende parlement. ‘We moeten Noord-Korea herdefiniëren als nummer één vijand’, werd geroepen. Want de vorige president Roh had de formulering ‘aartsvijand’ gewijzigd in ‘een militaire bedreiging’.
Koreaanse leiders, ook in het Zuiden, verwachten volgzaamheid van hun burgers. Na het zinken van het marineschip Cheonan in maart beschuldigde Seoul Noord-Korea ervan het schip te hebben getorpedeerd. Nu is Noord-Korea een overtuigende zondebok, maar onafhankelijke experts laten zien dat die conclusie niet kan worden bewezen - volgens sommige studies is een ongeluk waarschijnlijker. Verscheidene Zuid-Koreanen die daar op aansloegen, inclusief academici en journalisten, werden de mond gesnoerd en door de autoriteiten aangeklaagd. Met de panische censuur, strikte eensgezindheid en schaamteloze propaganda waait meer dan ooit tevoren de wind van de Koude Oorlog weer ouderwets door de Zuid-Koreaanse straten.