Conchita moest in therapie, niet naar het Songfestival

Wenen – Vraag een Oostenrijkse politicus naar zijn favoriete boek, en het antwoord luidt Der Mann ohne Eigenschaften van de Oostenrijkse auteur Robert Musil. Een veilige keuze, want het werk wordt als nationaal erfgoed beschouwd.

Afgelopen zaterdag won Oostenrijk de finale van het Eurovision Songfestival met een persoon die over duidelijke, maar bepaald diffuse eigenschappen beschikt. Nu leidt de keuze van de afvaardiging waarschijnlijk in elk land tot discussie, maar de keuze voor Thomas Neuwirth – der Mann hinter der Wurst, zoals de toonaangevende, maar conservatieve krant Die Presse in relatie tot het pseudoniem Conchita Wurst snedig opmerkte – leidde tot felle debatten.

Neuwirth probeerde al eerder gekozen te worden tot afgevaardigde van de Alpenrepubliek, maar kreeg te weinig stemmen van het publiek. Dit jaar hadden de Oostenrijkers echter geen invloed op de uitverkiezing, maar was het de staatsomroep zelf die voor de excentrieke zanger(es) koos. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat. Bijvoorbeeld Heinz-Christian Strache, de voorman van de fpö. In een bericht op Facebook liet hij weten weliswaar ‘veel homoseksuele vrienden te hebben’, maar dat dit wel ‘mensen met stijl zijn’ die niet openlijk provoceren. ‘De Oostenrijker, die verplicht zijn belasting betaalt voor de staatsomroep, heeft dit jaar geen enkele invloed op de keuze van de artiest die hem vertegenwoordigt’, vervolgde de politicus.

Hij voegde eraan toe het eens te zijn met de Oostenrijkse cabaretier en zanger Alf Poier. Deze artiest, die zelf in 2003 aan het Songfestival deelnam en op plaats zes eindigde, meldde in de weken voor het evenement in Kopenhagen: ‘Als je niet weet of je een vrouwtje of een mannetje bent, moet je naar een therapeut en niet naar het songfestival.’ Uiteraard is de kritiek na de overwinning verstomd. Poier voelt zich door de politiek misbruikt en Strache feliciteerde Wurst met de overwinning. Bij het vliegveld van Wenen stonden baardige fans Conchita op te wachten en over het algemeen wordt het prachtig gevonden dat uitgerekend in het jaar waarin de vorige (en eerste) winnaar Udo Jürgens tachtig wordt Oostenrijk weer de eerste plaats haalde.

De kans dat de carrière van Neuwirth zich net zo traditioneel ontwikkelt als die van Jürgens is echter klein. ‘Mijn levensdoel is het winnen van een Grammy Award’, liet Conchita weten. ‘Alles wat ik op de weg naar dat doel aan prijzen kan meepakken is welkom.’