Rabat - Er is in Marokko een vereniging die tegen aids strijdt, de alcs, de Association de la Lutte Contre le Sida. Men geeft daar onder meer voorlichting aan prostituees over het aidsvirus, hoe het zich verspreidt en dat men zich ertegen kan beschermen door een condoom te gebruiken.
Wat de alcs doet, is moedig in een overwegend conservatief land waar het al als schandalig wordt beschouwd om over bepaalde zaken überhaupt te praten. Je loopt dan het risico je de woede van islamisten op de hals te halen, die die zaken liever ontkennen. Er bestaat geen prostitutie, er zijn geen ongetrouwde minderjarige moeders, et cetera. Het aidsvirus vaart er wel bij.
De alcs heeft ontdekt dat het virus in Marokko onder meer met truckers meereist. Die moeten dus worden voorgelicht, en ook de prostituees die het met die truckers doen. In veilige beslotenheid wordt dan gesproken over het metier en de eraan verbonden gevaren. Ik mocht daar een keer bij zijn, en ik verbaasde me erover hoe vrij het eraan toe ging. Er was zelfs een alcs-vrijwilligster - laten we haar Touria noemen - die een hoofddoek droeg maar die er geen enkele moeite mee had met een plastic penis te demonstreren hoe je een man, al pijpend, stiekem een condoom om kunt doen. Want Marokkaanse mannen zijn notoir onwillig waar het condoomgebruik betreft.
Een journaliste van het Franse persbureau afp filmde onlangs zo'n bijeenkomst, en zond die ook uit. Dat wil zeggen: vooral de pikante demonstratie natuurlijk, door die gehoofddoekte vrouw. Het afp-filmpje vond snel zijn weg naar YouTube. De populaire krant Al Massae van de populistische homofobe jodenhater Rachid Niny drukte beelden hiervan op de voorpagina af. En ook onze eigen Volkskrant publiceerde vorige week nog een foto van een duidelijk herkenbare Touria-met-hoofddoek-en-met-condoom-in-haar-mond op haar website, daarbij ook de echte naam van Touria vermeldend.
Touria, in haar wijk in Casablanca inmiddels van alle kanten bedreigd, heeft haar voorlichtingswerk op moeten geven en woont nu op een schuiladres. Aan de telefoon zegt de aangeslagen presidente van de alcs, Hakima Himmich, dat ze ‘er helaas zelf niet bij is gebleven’ toen de Franse journaliste op bezoek kwam, en dat ze hoopt dat de storm snel gaat liggen, opdat de vereniging haar werk kan voortzetten.