Vier gasten zoeken in Confrontaties de actualiteit van het onderwerp ‘illusies’ op: Hans den Hartog Jager (kunstcriticus), Laura van Dolron (theatermaakster), Michel van der Aa (componist) en Peter-Jan Wagemans (componist). Het werk Transit van Michel van der Aa wordt gespeeld met een pianosolo van Tomoko Mukaiyama.

Confrontaties is een onderdeel van de maandelijkse AAA-series, dat staat voor Actueel, Aangrijpend en Avontuurlijk. Het is een interdisciplinaire programmareeks, geïnitieerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, in een breed samenwerkingsverband met andere Amsterdamse culturele instellingen. Het thema van de decembereditie van AAA 2011/2012 is ‘illusies’.

Een kunstenaar heeft een bepaald idee, beeld en inspiratie bij een werk. Het is natuurlijk maar de vraag of de kijker of luisteraar daadwerkelijk kan ervaren wat de kunstenaar inspireerde. Hoe irreëel ook, die illusies zijn altijd gerelateerd aan de menselijke geest en ervaringen uit het verleden. ‘Illusion is the first of all pleasures’, zei Oscar Wilde. Maar heeft goede kunst het vermogen ons uit de waan van de dag te halen? De vier gasten discussiëren over dit onderwerp.

Kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager houdt tijdens Confrontaties de AAA-lezing. De Hartog Jager schrijft voor onder meer NRC. Van zijn hand verscheen de roman Zelf God worden en recent kwam zijn boek Het sublieme uit, over schoonheid in de hedendaagse kunst. Theaterregisseuse en ‘Stand-up Philosopher’ Laura van Dolron maakt al jaren verrassende voorstellingen bij onder andere Frascati en Het Nationale Toneel. Van Michel van der Aa, huiscomponist van het KCO, wordt Transit uitgevoerd. Zijn werken hebben vaak een visueel-theatraal element, waarbij het conflict tussen wat is en wat lijkt vaak een rol speelt. Een complexe pianosolo begeleidt in Transit de worsteling tussen waan en werkelijkheid van een oude man. Peter-Jan Wagemans stelt hier een Engelenconcert tegenover.

Datum: 16 december 2011, 16.00-18.00 uur
Locatie: Concertgebouw, Spiegelzaal, Concertgebouwplein 2-6, Amsterdam
Kaartjes: € 10,00
Reserveren: Online, via de Concertgebouwlijn 0900 67 18 345 (€1,- per gesprek) of aan de kassa van het Concertgebouw.

(Persbericht)