Dick Advocaat wordt in een interview met het blad Talkies gevraagd naar een reactie op Willem van Hanegem, zijn assistent voor en tijdens het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal. «Geen contact mee», antwoordt de ex-bondscoach.

Geen contact mee. Drie veelzeggende woorden die een jaar na dato precies weergeven waarom het vorige zomer misging in Portugal. Want het is nu wel zeker en duidelijk dat de heren ook tijdens het toernooi nauwelijks tot slecht contact met elkaar hadden. Als de bondscoaches geen contact met elkaar hebben en dus geen eenheid vormen, voelt een spelersgroep dat. Het is een wonder dat het Nederlands elftal vorig jaar tot de halve finale is gekomen.

De drie woorden vormen een keihard bewijs van wanbeleid van de directeur betaald voetbal Henk Kesler. De benoeming van Advocaat tot opvolger van Louis van Gaal in 2002 door Kesler werd destijds met onbegrip ontvangen. Om de publieke opinie te temmen en de pers mee te krijgen voegde Kesler Van Hanegem toe aan de technische staf. Ook al weer om naar het publiek de indruk te wekken dat hier een welover wogen beslissing was genomen, stemde Advocaat in met de benoeming van zijn eigen paard van Troje.

Zo wordt (of werd) dus onze grootste sportbond geleid, niet met beleid of met visie maar om het volk te gerieven. Advocaat zei me kort na zijn benoeming dat Van Hanegem geen analist zou en kon blijven bij Canal+. Geheel in de lijn van het beleid bij de KNVB bleef Van Hanegem werken voor Canal+. Onmiddellijk na de uitschakeling vorige zomer in de halve finale tegen Portugal verliet Advocaat als eenling Portugal. Hebben jullie nog afscheid van elkaar genomen? werd Van Hanegem later een keer gevraagd. Nee, zei de bij het volk populaire Willem, Advocaat heeft geen afscheid van me genomen, suggererend dat Advocaat zich afwijkend had gedragen. Maar van de spelers hoorde ik later dat Advocaat na terugkeer ’s nachts in het hotel in de Algarve bij het diner/banket op zeer indringende wijze de spelers en de staf heeft bedankt voor de samenwerking, aankondigde dat hij de volgende dag alleen zou vertrekken en de spelers vrij liet met de ploeg mee terug te reizen of nog een paar dagen te blijven.

Alleen, bij dat diner/banket ontbrak Van Hanegem. Hij hoopte de opvolger van Advocaat te worden. Bevriende media als het AD schreven dat de KNVB de opvolger al in huis had. Schaamteloos liet Van Hanegem zich naar voren schuiven. De gebeurtenissen in Portugal en de woorden «geen contact mee» verklaren waarom Henk Kesler kort na de vlucht van Advocaat zo expliciet zei dat Van Hanegem zeker niet de opvolger van Advocaat zou worden. De benoeming van Marco van Basten werd breed gesteund door pers en publiek. Marco werd bekritiseerd omdat hij alleen maar vrienden en bekenden uit zijn Ajax-tijd om zich heen heeft verzameld. Dat kan waar zijn, maar de benoemingen van Van ’t Schip, Witschge en Menzo zorgen er in elk geval voor dat de woorden «geen contact mee» uit het bondsbeleid zijn verdwenen.