UPDATE 26 maart 2015: wegens een gebrek aan aanmeldingen gaat het programma over Cor Jaring komende zondag niet door.

Met de conservatoren achter de tentoonstellingen in Huis Marseille en het Stadsarchief zal dieper in worden gegaan op de achtergrond en totstandkoming van Amsterdam Magisch Centrum 1965-1975 en COR WAS HIER / Het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf, 1936–2013.

Programma

13:30 Ontvangst in Stadsarchief Amsterdam met koffie/thee en versnapering

14.00 Rondleiding door tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum 1965-1975, met Anneke van Veen (conservator Stadsarchief)

15:00 Wandeling naar Huis Marseille langs Het Lieverdje op het Spui o.l.v. Eric Schmitz (onderzoeker Stadsarchief en Amsterdamkenner)

15:30 Rondleiding in Huis Marseille door tentoonstelling COR WAS HIER met Sander Troelstra (conservator COR WAS HIER)

16:30 Borrel in Huis Marseille

Kosten € 25,– (incl. koffie/thee & versnaperingen bij ontvangst en drankjes/hapjes bij borrel)

Aanmelden: actie@groene.nl

Over de bijlage: Cor Jaring, fotograaf van de verbeelding

Vijftig jaar na dato is Provo in Amsterdam weer helemaal in beeld. Het werk van Cor Jaring, dé fotograaf van de beweging, staat namelijk centraal op twee tentoonstellingen.

Het Stadsarchief Amsterdams opent op 13 maart met Cor Jaring Fotograaf: Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975. Een dag later begint in Huis Marseille, museum voor fotografie, COR WAS HIER: Het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf 1936-2014.

Bij de Groene Amsterdammer verschijnt deze week een bijlage die in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam en Huis Marseille tot stand is gekomen. We portretteren Cor Jaring in de context van zijn tijd; van havenarbeiders tot pleiners, van Provo en de bouwvakkersrellen tot de Eerste Nederlandse Kikkerexpeditie. Jaring was observator én deelnemer, betrokkenheid was de essentie van zijn werk. Hij schetste een tijdsbeeld van binnenuit. Oude waarden raakten in verval, een vrijgevochten generatie omhelsde het experiment.

Als autodidact was Jaring een meester van de donkere kamer. Met zijn participerende, dicht-op-de-huid-stijl heeft hij vele reportagefotografen beïnvloed. De erfenis die hij nalaat is zowel historisch als artistiek van grote waarde. Deze bijlage en de twee tentoonstellingen zijn een eerbetoon aan ‘Nederlands raarst rondswingende fotograaf’.

Lees meer over de fotograaf en zijn tijd in onze bijlage, met Cor Jaring als sociaal fotograaf, verrassingen in zijn archief, Amsterdam als Magisch Centrum van de wereld, de knotsgekke projecten van Jaring en andere deskundologen, Cors verslag van een reis naar Japan, een essay over de publieke intimiteit van Jarings naaktarchief en H.J.A. Hofland over melancholieke beelden.