Wachtend in de rij voor de ingang naar het Convention Centre in Manchester werd hij vol geraakt door een ei. Partijgenoot Robert McIlveen kreeg een klap in zijn gezicht, Boris Johnson werd met ballen bekogeld en een journalist van The Huffington Post werd bespuugd. Demonstranten liepen rond met borden met ‘Legaliseer de jacht op de Tories’.

Door haar congressen in de oude industriestad te houden wil de regeringspartij laten zien dat ze Noord-Engeland serieus neemt. Zeker in de grote steden hebben de Tories hier amper raadsleden, laat staan parlementsleden. Links Engeland lijkt de jaarlijkse invasie van de Tory Toffs op te vatten als een provocatie en met het jaar wordt de sfeer grimmiger. De politie heeft gedelegeerden aangeraden om eenmaal buiten de ‘ring of steel’ de blauwe accreditaties, die als een rode lap op een stier werken, zorgvuldig te verbergen.

Dat de demonstranten massaal aanwezig waren had ook te maken met de beslissing van Jeremy Corbyn om, in strijd met een herenakkoord, tijdens het congres van de Conservatieve Partij naar het gastoord af te reizen. In de kathedraal van Manchester hield hij, op uitnodiging van een vakbond, een redevoering tegen de privatisering van de posterijen, om zich vervolgens aan te sluiten bij een demonstratie. De socialist heeft tijdens de zomermaanden veel politieke en positieve energie losgemaakt. Onder hem is Labour veranderd van een oppositie- in een protestpartij.

De schaduwzijde is dat Corbyns succes ook de woede en het ressentiment heeft versterkt. In Manchester zag hij zich genoodzaakt excuses te maken voor het wangedrag door sommige medestanders. Een week eerder had hij tijdens zijn eigen congrestoespraak gezegd dat er wat hem betreft geen ruimte is voor persoonlijke aanvallen, op straat noch op sociale media. Tijdens datzelfde congres werden de Tories door twee sprekers vergeleken met nazi’s, onder anderen door vakbondsleider Leo McCluskey.

De volgelingen van Corbyn hebben niet alleen een hekel aan het beleid van de Conservatieve Partij – alias ‘The Nasty Party’ – maar ook aan de Conservatieven zelf. Dat zijn de mensen die in The Red Flag, het volkslied van het Britse socialisme, worden uitgemaakt voor ‘lafaards’ en ‘verraders’. Voor de corbynites is politiek persoonlijk. Binnen de congreshal bleven de Conservatieven stoïcijns over hun lot. ‘Wanneer ze je persoonlijk aanvallen’, zo parafraseerde bewindsman Nick Boles zijn idool Margaret Thatcher, ‘hebben ze geen argumenten meer.’