Corruptietour en een corruptietoernooi in Oekraïne

_Kiev _– Vlak voor de start van het EK voetbal gaf een groep journalisten een speciale kaart uit: ‘De Kievse corruptietour’. Het Olympisch Stadion, het presidentiële helikopterplatform en het ziekenhuis: het zijn slechts enkele hotspots die je passeert tijdens de wandeltocht langs een twintigtal naar corruptie riekende gebouwen en plekken.

Het enige minpunt is het gebrek aan financiële gegevens; je wilt toch graag weten hoeveel geld er in de verkeerde broekzakken is beland. Veel waarschijnlijk, want Oekraïne scoorde vorig jaar nog een 2,3 op de anti-corruptiemeter van Transparency International en nam daarmee een 152ste plek in op een ranglijst van 183 landen.

Ook het Europees Parlement is momenteel geïnteresseerd in Oekraïne, maar spitst het probleem toe op het EK. Rebecca Harms, de fractieleider van de Groenen, wil dat voetbalbond Uefaonderzoek doet naar geannuleerde aanbestedingen. De Duitse politica is benieuwd hoe het kan dat sommige ondernemingen, de zogeheten ‘vrienden van de staat’, daarbij veel meer geld aan het toernooi moesten uitgeven dan nodig zou zijn. En waar dat geld is gebleven.

Daarmee schaart Harms zich achter de Oekraïense oppositiepartijen, die al maanden gewag maken van vooral het enorme begrotingstekort dat is ontstaan. Zij wensen een onafhankelijk onderzoek na afloop van het voetbalevenement. In plaats van twee miljard euro lijkt er elf miljard euro te zijn uitgegeven voor het EK. Al houdt de minister van Infrastructuur, Boris Kolesnikov, het voorlopig op vijf miljard.

Diezelfde Kolesnikov was verantwoordelijk voor het afschaffen van de aanbestedingen. Misschien niet zo eerlijk, maar wel zo efficiënt. Oekraïne liep achter op het Uefa-schema en volgens de minister waren alleen de staatsgelieerde bedrijven capabel genoeg om dat in te lopen. Die inhaalslag ging in drie jaar tijd dan wel gepaard met 3,2 miljard euro aan gestolen staatsgelden. Zo becijferde althans Ostap Semerak, minister van Sport in het ‘schaduwkabinet’ van de oppositie, dit weekend in de Kyiv Post. ‘Tussen de dertig en veertig procent van het bedrag dat bedoeld was voor toernooipreparaties is dus in handen gekomen van officials en uitverkoren staatsvrienden.’

De finale van het EK vindt dus zondag plaats in een stadion waarvan de renovatie duurder uitviel dan de bouw van elk hypermodern stadion op het Europese continent. Maar het staat nu wel op de kaart.