Een dag later was de toon echter heel anders. Ter ere van de verjaarspartij was besloten maar liefst 9000 gevangenen vrij te laten. Hoe kan iemand in het meest gewelddadige land ter wereld op zo'n idee komen, vroeg Beeld zich af.
De rel werd gesust door verantwoordelijk minister Sipo Mzimela. Het vrijlaten van de 9000 ‘kleine criminelen’ moest gezien worden als dé oplossing voor het Zuid-Afrikaanse cellentekort. In het conservatieve dagblad Die Burger legde hij aan zijn bezorgde landgenoten uit dat het geen enkel probleem was zo weer 9000 mensen op te pakken die de vacante plaatsen in de ‘tronken’ konden overnemen.
Dat Mzimela in zijn cellen exact dezelfde mensen terug zou krijgen, had hij niet verwacht. Een week nadat de eerste gevangenen zijn vrijgelaten, maken Zuid-Afrikaanse kranten melding van de eerste recidivisten. Koud vrijgelaten, zonder vervoer, huis en geld, begonnen de criminelen op de oude voet een bestaansminimum bij elkaar te sprokkelen. Dat dat een enkele autobezitter of veehouder het leven kost, nemen zij op de koop toe.
Twee kleine boeven die oorspronkelijk pas over een paar maanden zouden vrijkomen, zijn afgelopen weekend opgepakt op verdenking van een dubbele roofmoord te Hanover, niet ver van de gevangenis waar zij zaten opgesloten. Minister Mzimela heeft hier nog niet op gereageerd, maar voor de Afrikaner gemeenschap is duidelijk wat het gevolg is van het verjaarscadeau van de gevierde staatsman. De Zuid-Afrikaanse regering moet niet denken dat iedere vrijgelaten gevangene even wijs is als de grote leider zelf. (pv)